Biscoff millionaire’s shortbread

Biscoff millionaire’s shortbread
Gebakje – ?30 min + 3,5 uur wachten ? 30 stukjes

Het recept voor millionaire’s shortbread doet het super goed op mijn website. Dit bracht mij op het idee om een variant te maken op dit recept. Deze biscoff millionaire’s shortbread maak je op basis van koffieleutjes. Daarnaast is de bovenste laag ook iets anders, want in deze variant meng je melkchocolade met speculoos. Dit zorgt voor een super romige smaak. Je bakt één grote plaat. die je vervolgens in 30 stukjes kunt snijden. Dit gebakje is namelijk best wel machtig, dus van een klein stukje zit je al aardig vol. Je kunt natuurlijk ook 2, 3 of 4 stukjes pakken als je er echt zin in hebt.

Benodigdheden
  • Vierkant bakblik 20×20 cm
  • Bakpapier
  • Foodprocessor of een deegroller
Ingrediënten

Voor de shortbread laag

  • 400 gram koffieleutjes
  • 150 gram roomboter

Voor de karamellaag

  • 1 blikje gecondeseerde melk (met suiker)
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 160 gram roomboter
  • Zeezout

Voor de chocoladelaag

  • 200 gram melkchocolade
  • 200 gram speculoos
  • 100 gram koffieleutjes
Bereidingswijze

Voor de bodem

  • Vet de bakvorm lichtjes in en bekleed je bakvorm met bakpapier.
  • Verwarm de roomboter in een steelpannetje.
  • Maal intussen de koffieleutjes fijn in een foodprocessor of stop de koffieleutjes in een afsluitbaar zakje en maal ze fijn met behulp van de deegroller.
  • Meng de koffieleutjes met de roomboter en verdeel over de bodem van de bakvorm. Druk het geheel goed aan met de bolle kant van de lepel.
  • Zet de bakvorm tot gebruik even in de koelkast zodat de bodem af kan koelen.

Voor de karamellaag

  • Nu kun je starten met het maken van de karamel. Doe hiervoor alle ingrediënten in een steelpan behalve het zeezout. Zet het steelpannetje op laag vuur en laat de boter smelten. Als de boter is gesmolten, laat je het geheel nog 10 minuten zachtjes pruttelen. Blijf constant roeren. Je zult zien dat je een lekkere dikke karamel krijgt. Voeg zeezout toe, zoveel als dat jij lekker vindt. Roer dit er goed doorheen.
  • Giet de karamel op de bodem van koffieleutjes en zet het bakblik voor 2 uur in de koelkast zodat de karamel hard wordt.

Voor de chocolade-speculooslaag

  • Als de karamel is uitgehard, kun je beginnen met de chocolade-karamellaag. Smelt hiervoor de melkchocolade au-bain-marie. Verwarm ook even kort de speculoos zodat deze niet helemaal meer hard is. Dit kun je bijvoorbeeld in de magnetron doen. Als de chocolade volledig is gesmolten, voeg je de speculoos hieraan toe. Meng het geheel goed door elkaar.
  • Haal de bakvorm uit de koelkast en verdeel de het melkchocolade-speculoosmengsel over de karamellaag.
  • Verkruimel de koffieleutjes en verdeel deze over de karamellaag.
  • Zet het geheel nog één uur in de koelkast zodat de chocolade hard kan worden.
  • Haal het biscoff millionaire’s shortbread uit de koelkast en snijd er met behulp van een scherp mes 30 stukken uit.

Bewaaradvies: 1 week bewaren in een afgesloten bakje buiten de koelkast.

Kijk hier voor meer recepten van gebakjes!