Verwarm de oven voor op 180°C. Rooster de walnoten 5 minuten in de oven voor zowel de cake als alvast voor de nougatine. Zet beide even apart en laat iets afkoelen. Verlaag de temperatuur van de oven naar 165°C.
Wel intussen de rozijnen in een bakje met warm water voor 15 minuten en dep daarna droog met een keukenpapiertje.
Rasp de winterpenen grof en zet even aan de kant. Rasp ook de schil van een halve sinaasappel en pers deze halve sinaasappel ook uit. Je hebt 15 ml nodig. Hak de afgekoelde walnoten voor de plaattaart grof met een scherp mes.
Breek de eieren boven de mengkom van de keukenmachine en roer los. Voeg hieraan de geraspte winterpenen toe en meng even door elkaar met een lepel. Voeg hieraan de basterdsuiker en de zonnebloemolie toe en meng op een matige snelheid door elkaar. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en voeg ook het sinaasappelsap en de -rasp toe. Tot slot mogen ook de koek- en speculaaskruiden worden toegevoegd. Meng het geheel nogmaals op matige snelheid door elkaar voor circa 2 minuten. Voeg tot slot de gewelde rozijnen en de gehakte pecannoten toe en spatel voorzichtig door het mengsel.
Doe een beetje boter in de springvorm en bestrijk met een kwastje de gehele bakvorm en bekleed de bakvorm met bakpapier.
Giet het mengsel in de springvorm en bak de plaattaart in het midden van de oven in circa 40 minuten gaar.
Haal uit de bakvorm uit de oven en haal de worteltaart ook direct uit de springvorm. Laat volledig afkoelen op bijvoorbeeld een taartrooster.