Zelfgemaakte worstenbroodjes
Als je uit Brabant komt, dan moeten er zo nu en dan worstenbroodjes worden gegeten. Nog lekkerder als je ze zelf maakt!
Bereidingstijd 1 uur uur 30 minuten min
Oventijd 10 minuten min
Totale tijd 2 uur uur 40 minuten min
Kwastje
Bakpapier
Vershoudfolie
Keukenmachine optioneel
Deegroller
Theedoek
Voor het deeg
- 500 gram bloem
- 225 ml melk op kamertemperatuur
- 110 gram roomboter op kamertemperatuur
- 1 zakje gist
- 15 gram witte basterdsuiker
- 10 gram zout
Voor het gehaktmengsel
- 750 gram half-om-halfgehakt
- 85 gram paneermeel
- 2 eieren 75 gram nodig voor het gehakt
- 1 tl mosterd
- 10 ml worcestersaus
- 5 gram zout
- 2 gram peper
Voor het deeg
Start met het maken van het deeg. Meng de melk met de gist en de basterdsuiker en zet even opzij voor 5 minuten.
Doe dan de bloem in de mengkom van de keukenmachine samen met het zout en de roomboter. Schenk hierbij de melk met de gist en het suiker en kneed alles gedurende circa 15 minuten tot een elastisch deeg. Heb je geen keukenmachine, dan kun je het deeg ook met de hand kneden.
Als het deeg soepel is verdeel je het in 24 gelijke stukken. Bol ieder stuk gelijk op en laat 30 minuten rusten bij kamertemperatuur. Dek de bolletjes deeg af met een theedoek.
Voor de worstjes
In de tussentijd dat de deegbolletjes aan het rusten zijn, kun je starten met het maken van het gehaktmengsel. Doe hiervoor alle ingrediënten in een mengkom (kluts de twee eieren en gebruik slechts 75 gram van de eieren voor het gehaktmengsel. De rest gebruik je om de worstenbroodjes in te smeren). Meng alles goed door elkaar met je handen. Verdeel het gehakt ook in 24 delen en rol er worstjes van ter grootte van circa 10 cm.
Worstenbroodjes maken
Verdeel een beetje bloem over een schoon werkblad en leg een bolletje deeg voor je neer. Druk plat en rol vervolgens met de deegroller uit tot een ovaal, die net iets langer is dan het worstje. Vouw de korte kant aan beide kanten over het worstje en rol dan vanaf de zijkant het worstenbroodje op. Druk de vouwlijn iets aan, zodat het deeg mooi op elkaar vastplakt. Herhaal dit totdat alle worstenbroodjes gemaakt zijn.
Leg de worstenbroodjes op een bakplaat met bakpapier en bestrijk lichtjes met het overgebleven ei. Vet een stuk vershoudfolie in met een beetje zonnebloemolie en leg deze met de zonnebloemolie kant naar beneden op de worstenbroodjes. Laat de worstenbroodjes nu 60 minuten rijzen bij kamertemperatuur.