Ga terug
Patatas bravas

Patatas bravas

Heerlijke Spaanse aardappeltjes met een tomatensausje.
Gang Bijgerecht

Ingrediënten
  

Voor de patatas bravas

  • 1 kg krieltjes in schil
  • 2 knoflookteentjes
  • 3 el olijfolie
  • zout&peper

Voor de lichtpittige tomatensaus

  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 2 kleine uien
  • 2 knoflookteentjes
  • paar drupjes sambal
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder
  • 4 tl suiker
  • zout
  • olijfolie

GARNERING

  • verse platte peterselie naar smaak

Bereidingswijze

Voor de patatas bravas

  • Verwarm de oven voor op 200°C en verdeel bakpapier over een bakplaat.
  • Was de krieltjes goed en snijd ze doormidden. Kook de krieltjes vervolgens 5 minuten.
  • Giet ze daarna af en dep ze goed droog. Doe de krieltjes in een ruime schaal.
  • Verwijder het velletje van de knoflookteentjes en pers de knoflook uit boven de schaal.
  • Voeg ook de olijfolie toe en breng de krieltjes op smaak met zout en peper. Meng alles goed door elkaar.
  • Verdeel de krieltjes over het bakpapier, en plaats de ovenplaat in het midden van de oven. Bak de patatas bravas in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

Voor de lichtpittige tomatensaus

  • Snipper in de tussentijd de uien en verwijder de velletjes van de knoflookteentjes. Verwarm een scheutje olijfolie in een steelpan en voeg daaraan de uien toe. Pers ook de knoflookteentjes uit boven de pan. Bak in circa 2 minuten glazig.
  • Doe dan alle overige ingrediënten erbij voor de saus en breng op smaak met zout.
  • Laat de saus nu 15 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur.
  • Haal na 15 minuten van het vuur en pureer glad met een staafmixer.
  • Haal de aardappeltjes uit de oven en verdeel hierover de tomatensaus, gevolgd door wat grofgehakte platte peterselie.
  • Geniet ervan!