Spanakopita
Een overheerlijke Griekse spinazietaart op basis van filodeeg en gevuld met natuurlijk spinazie, maar ook feta.
Bereidingstijd 25 minuten min
Oventijd 30 minuten min
Totale tijd 55 minuten min
Springvorm van 20 cm
Vergiet/Zeef
- 5 vellen filodeeg ontdooid
- 400 gram verse spinazie
- 2 eieren
- 1 ui
- 1 knoflookteentje
- 100 gram feta
- 50 gram crème fraîche
- 1 tl tijm
- 30 gram roomboter
- olijfolie
- zout&peper
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snipper de ui en pel het knoflookteentje. Verwarm een scheut olijfolie in een pan en fruit hierin het uitje aan. Pers ook direct het knoflookteentje uit boven de pan en bak het geheel 2 minuten. Voeg dan beetje bij beetje de spinazie toe, totdat de spinazie is geslonken. Schep de spinazie in een vergiet en laat uitlekken. Gebruik eventueel de bolle kant van een lepel om nog wat extra vocht uit de spinazie te drukken.
Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur. Gebruik een kwastje om de springvorm in te vetten. Bekleed de bodem van de springvorm met een vel filodeeg. Vet deze vervolgens weer in met de gesmolten boter. Pak weer een vel filodeeg en bedenk hiermee een kwart van je springvorm, er mag een stuk filodeeg over de springvorm hangen. Vet wederom in met de roomboter en herhaal deze stap met de overige vellen filodeeg, net zolang totdat de gehele springvorm is bedekt.
Klop de eieren samen met de crème fraîche tot een glad mengsel in en mengkom en verkruimel ook de feta boven de mengkom. Meng dit erdoorheen samen met de tijm en breng het geheel op smaak met zout en peper. Voeg de uitgelekte spinazie toe en meng erdoorheen.
Schep de spinazie in je springvorm en strijk glad. Klap de overhangende stukken filodeeg terug naar binnen, zodat je taart mooi bedekt is. Smeer wederom in met de roomboter.
Bak de spanakopita in het midden van de oven goudbruin en gaar in circa 30 minuten.
Geniet ervan!