Ga terug
Bougatsa

Bougatsa

Deze Griekse lekkernij bestaat uit filodeeg gevuld met een vulling van griesmeelvla.
Bereidingstijd 30 minuten
Oventijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Gebakjes
Personen 8 personen

Benodigdheden

  • Springvorm 20 cm

Ingrediënten
  

  • 5 vellen filodeeg ontdooid
  • 500 ml volle melk
  • 2 eidooiers
  • 70 gram kristalsuiker
  • 60 gram griesmeel
  • 40 gram roomboter
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 el maizena
  • poedersuiker
  • snufje zout

Bereidingswijze

  • Klop de eidooiers los.
  • Schenk de melk in een pan met dikke bodem en voeg hieraan het vanille-extract toe samen met het griesmeel, de suiker en de maizena. Breng dit geheel aan de kook op laag vuur en kook het door tot het wat steviger qua structuur krijgt.
  • Voeg één grote lepel van het melkmengsel toe aan de eidooiers en meng dit erdoorheen om het familie te maken. Schenk dan het geheel van de eidooiers bij de melk in de pan en meng alles goed door elkaar. Laat het geheel nu indikken tot de consistentie van een dikke vla.
  • Schenk het geheel in een kom en dek af met vershoudfolie. Zet het geheel nu 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en smelt de roomboter in een pannetje.
  • Vet de springvorm in met de gesmolten roomboter en leg één vel filodeeg op de bodem van de springvorm. Leg vervolgens de andere vier vellen in de springvorm, zodat de gehele springvorm is bedenkt, en zorg dat het filodeeg wat over de rand hangt zodat je dit terug kunt vouwen straks. Smeer ieder laagje filodeeg in met wat roomboter.
  • Pak de vulling uit de koelkast en verdeel dit over de springvorm.
  • Vouw het overtollige deeg terug, zodat de gehele vulling is bedekt met deeg en smeer nogmaals in met roomboter.
  • Bak de bougatsa in het midden van de oven goudbruin in circa 25 tot 30 minuten.
  • Laat even afkoelen en garneer met wat poedersuiker.
  • Geniet ervan!