Ga terug
Ovenschotel met gehaktballetjes

Ovenschotel met gehaktballetjes

Een heerlijke ovenschotel met gehaktballetjes, orzo, groenten en gesmolten kaas.
Bereidingstijd 25 minuten
Oventijd 20 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Personen 4 personen

Benodigdheden

  • Ovenschaal

Ingrediënten
  

Voor de gehaktballetjes

  • 300 gram rundergehakt
  • 1/2 ei
  • 2 el paneermeel
  • zout&peper

Voor de tomatensaus en pasta

  • 300 gram orzo
  • 600 gram Italiaanse groenten
  • 1 ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 tl Italiaanse kruiden
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 330 ml tomato frito
  • 200 ml kokend water
  • 75 gram geraspte kaas
  • olijfolie
  • bakboter
  • zout&peper

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet de ovenschaal lichtjes in.
  • Snipper de ui en pel de knoflook. Snijd of pers de knoflook fijn.
  • Meng het gehakt met het paneermeel en het halve ei en breng op smaak met zout en peper. Draai gehaktballetjes ter grootte van pingpongballen.
  • Maak in de tussentijd de pastasaus. Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en fruit de ui aan gedurende 2 minuten. Voeg dan de Italiaanse groentemix toe samen met de Italiaanse kruiden en bak 5 minuten mee. Voeg dan de orzo toe en bak 1 minuut mee. Dan mogen de tomatenblokjes erbij, bak deze 5 minuten mee. Voeg tot slot de tomato frito toe samen met het kokende water en breng het geheel op smaak met zout en peper. Draai het vuur laag en laat de saus circa 20 minuten zachtjes pruttelen met de deksel erop, zodat de orzo gaar kan koken. Eventueel kun je nog een scheutje water toevoegen als het nodig is. Schep regelmatig om.
  • Bak in een koekenpan de gehaktballetjes in wat bakboter op middelhoog vuur in circa 10 minuten goudbruin en gaar. Mocht de binnenkant nog niet gaar zijn, dan kun je een scheutje water toevoegen en even een deksel op de pan zetten. Draai het vuur dan laag.
  • Als de orzo gaar is, verdeel je het mengsel over de ovenschaal. Leg de gehaktballetjes erin en garneer met de geraspte kaas.
  • Plaats de ovenschaal gedurende 20 minuten in het midden van de oven totdat de kaas mooi goudbruin kleurt.
  • Geniet ervan!