Bloemkoolsoufflé met ham
Dol op kaassoufflé? Probeer dan ook eens deze variant. Een soufflé met bloemkool, ham en natuurlijk ook een beetje kaas.
Bereidingstijd 10 minuten min
Oventijd 25 minuten min
- 200 gram bloemkoolrijst
- 2 eieren
- 1 sjalot
- 20 gram roomboter
- 25 gram bloem
- 200 ml volle melk
- 50 gram geraspte kaas
- 50 gram hamblokjes
- bakboter om in te vetten
- zout&peper
Verwarm de oven voor op 180°C en vet de ovenschaal in met een beetje boter.
Kook de bloemkoolrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat uitlekken.
Splits de eieren en snipper het sjalotje.
Smelt de boter in een steelpan en voeg dan sjalotje toe. Fruit in 2 minuten aan en doe dan de bloem erbij. Voeg de bloem toe en bak gedurende 3 minuten mee. Blijft constant roeren. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe en blijf doorroeren totdat er een gladde saus ontstaat. Doe één voor één de eidooiers erbij, gevolgd door 3/4 van de geraspte kaas. Meng alles goed door elkaar en doe dan de bloemkoolrijst en de hamblokjes erdoorheen spatelen. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
Klop in een andere kom de eiwitten stijf en spatel deze door je bloemkoolsaus. Doe dit zo kort mogelijk, zodat de soufflé lekker luchtig blijft. Verdeel het mengsel over de ovenschaal en bestrooi met de rest van de geraspte kaas. Bak de soufflé in het midden van de oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar.
Geniet ervan!