Vierkant bakvorm van 20×20 cm of een boterkoekvorm van 22 cm
Kwastje
Keukenmachine/Handmixer
Vork
Ingrediënten
300grambloem
275gramboterop kamertemperatuur
110gramkristalsuiker
110gramwitte basterdsuiker
1ei
1/2tlvanille-extract
Snufjezout
Boter om in te vetten
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 °C en vet de bakvorm in met een beetje boter. Bekleed de bakvorm met bakpapier, zodat alle randen bekleed zijn.
Klop beide soorten suiker samen met de boter, het zout en het vanille-extract, totdat het goed is gemengd. Voeg nu de bloem erbij en meng het geheel nog een keer goed door elkaar, zodat er een soepel deeg ontstaat.
Doe het deeg in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig over de gehele vorm. Gebruik de bolle kant van een lepel om het geheel volledig glad te maken.
Kluts een ei en bestrijk de bovenkant van de boterkoek met het ei door middel van een kwastje. Gebruik een vork om er een geruit patroon in te maken. Dit doe je door horizontaal en verticaal circa 4 à 5 strepen te trekken met je vork. Eventueel kun je het ook diagonaal doen vanuit 2 kanten.
Bak de boterkoek af in het midden van de oven voor circa 30 minuten. Haal de boterkoek vervolgens uit de oven. Deze zal nog wiebelig zijn en niet gaar lijken. Dit is geen probleem, want dit komt goed wanneer je de boterkoek laat afkoelen in zijn vorm (doe dit circa 5 uur). Daarna kun je boterkoek in puntjes of stukjes snijden.
Notities
Bewaaradvies: bewaar de boterkoekstukjes in een afgesloten bakje. Dan blijven ze circa 4 dagen goed. Daarnaast kun je de boterkoek ook invriezen, om er op een later moment nog een keer van te genieten!