Boterkoek

Boterkoek
Gebakjes – ? 15 min + 30 min oven + 5 uur wachten- ? 20 stukjes

Een echte Hollandse klassieker, dat is boterkoek! En als er gebak is dat echt makkelijk te maken is, dan is het wel boterkoek! Ik heb er bewust voor gekozen om 2 soorten suiker te gebruiken in dit boterkoek recept. Dit zorgt er namelijk voor dat de buitenkant lekker knapperig is, maar dat de binnenkant smeuïg blijft. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en de bereidingstijd is slechts 15 minuutjes. Je moet wel eventjes geduld hebben voordat je het kan eten, want het moet wel 6 uur afkoelen in de vorm! Dus je kunt dit gebak het beste in de ochtend maken, zodat je er ’s avonds lekker van kan genieten. Snel aan de slag

Benodigdheden
  • Vierkant bakvorm van 20×20 cm of een boterkoekvorm van 22 cm
  • Kwastje
  • Keukenmachine/Handmixer
  • Vork
Ingrediënten
  • 300 gram bloem
  • 275 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 110 gram kristalsuiker
  • 110 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1/2 tl vanille-extract
  • Snufje zout
  • Boter om in te vetten
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 170 °C en vet de bakvorm in met een beetje boter. Bekleed de bakvorm met bakpapier, zodat alle randen bekleed zijn.
  • Klop beide soorten suiker samen met de boter, het zout en het vanille-extract, totdat het goed is gemengd. Voeg nu de bloem erbij en meng het geheel nog goed door elkaar, zodat er een soepel deeg ontstaat.
  • Doe het deeg in de bakvorm en vergelijk het gelijkmatig over de gehele vorm. Gebruik de bolle kant van een lepel om het geheel volledig glad te maken.
  • Kluts een ei en bestrijk de bovenkant van de boterkoek met het ei door middel van een kwastje. Gebruik een vork om er een geruit patroon in te maken. Horizontaal en verticaal circa 4 à 5 strepen te trekken met je vork. Eventueel kun je het ook diagonaal doen vanuit 2 kanten.
  • Bak de boterkoek af in het midden van de oven voor circa 30 minuten. Haal de boterkoek vervolgens uit de oven. Deze zal nog wiebelig zijn en niet gaar lijken. Dit is geen probleem, want dit komt goed wanneer je de boterkoek laat afkoelen in zijn vorm (doe dit circa 5 uur). Daarna kun je boterkoek in puntjes of stukjes snijden.

Bewaaradvies: bewaar de boterkoekstukjes in een afgesloten bakje. Dan blijven ze circa 4 dagen goed. Daarnaast kun je de boterkoek ook invriezen, om er op een later moment nog een keer van te genieten!

Zin gekregen in andere gebakjes? Neem dan eens hier een kijkje!