Boterkoek

Boterkoek

Een echte Hollandse klassieker, dat is boterkoek! En als er gebak is dat echt makkelijk te maken is, dan is het wel ouderwetse boterkoek! Ik heb er bewust voor gekozen om 2 soorten suiker te gebruiken in dit boterkoek recept. Dit zorgt er namelijk voor dat de buitenkant lekker knapperig is, maar dat de binnenkant smeuïg blijft. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en de bereidingstijd is slechts 15 minuutjes, dus in principe is het een snelle boterkoek. Je moet alleen wel eventjes geduld hebben voordat je de boterkoek kan eten, want de koek moet wel 5 tot 6 uur afkoelen in de vorm! Dus je kunt dit gebak het beste in de ochtend maken, zodat je er ’s avonds lekker van kan genieten. Snel aan de slag zou ik zeggen!

Boterkoek bereiden

Verwarm de oven voor en vet je bakblik in. Klop beide soorten suiker samen met de boter en voeg ook direct het zout en het vanille-extract toe. Mix het geheel totdat alles goed met elkaar is gemengd. Doe dan de bloem erbij en meng het nog een keer goed door elkaar, zodat er een soepel deeg ontstaat. Schep het deeg in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig over de gehele vorm. Strijk dan het deeg glad door met de bolle kant van een lepel over het deeg heen te gaan. Kluts het ei en bestrijk met een kwastje hiermee de bovenkant van je deeg. Maak dan met een vork een geruit patroon door strepen te trekken in het deeg. Bak de boterkoek goudbruin in het midden van de oven gedurende 30 minuten. Haal dan de boterkoek uit de oven en laat gedurende 5 tot 6 uur afkoelen in de vorm.

Boterkoek

Boterkoek

Een echte oer-Hollandse klassieker, dat is boterkoek. Makkelijk om te maken en super lekker bij een kopje koffie of thee.
Bereidingstijd 15 minuten
Oventijd 30 minuten
Personen 16 personen

Benodigdheden

  • Vierkant bakvorm van 20×20 cm of een boterkoekvorm van 22 cm
  • Kwastje
  • Keukenmachine/Handmixer
  • Vork

Ingrediënten
  

  • 300 gram bloem
  • 275 gram boter op kamertemperatuur
  • 110 gram kristalsuiker
  • 110 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1/2 tl vanille-extract
  • Snufje zout
  • Boter om in te vetten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 170 °C en vet de bakvorm in met een beetje boter. Bekleed de bakvorm met bakpapier, zodat alle randen bekleed zijn.
  • Klop beide soorten suiker samen met de boter, het zout en het vanille-extract, totdat het goed is gemengd. Voeg nu de bloem erbij en meng het geheel nog een keer goed door elkaar, zodat er een soepel deeg ontstaat.
  • Doe het deeg in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig over de gehele vorm. Gebruik de bolle kant van een lepel om het geheel volledig glad te maken.
  • Kluts een ei en bestrijk de bovenkant van de boterkoek met het ei door middel van een kwastje. Gebruik een vork om er een geruit patroon in te maken. Dit doe je door horizontaal en verticaal circa 4 à 5 strepen te trekken met je vork. Eventueel kun je het ook diagonaal doen vanuit 2 kanten.
  • Bak de boterkoek af in het midden van de oven voor circa 30 minuten. Haal de boterkoek vervolgens uit de oven. Deze zal nog wiebelig zijn en niet gaar lijken. Dit is geen probleem, want dit komt goed wanneer je de boterkoek laat afkoelen in zijn vorm (doe dit circa 5 uur). Daarna kun je boterkoek in puntjes of stukjes snijden.

Notities

Bewaaradvies: bewaar de boterkoekstukjes in een afgesloten bakje. Dan blijven ze circa 4 dagen goed. Daarnaast kun je de boterkoek ook invriezen, om er op een later moment nog een keer van te genieten!