Salted caramel
Bijgerecht – ? 15 min – ? Voor 1 groot schaaltje
Salted caramel is echt overal lekker bij! Op een taart of cake, maar ook door yoghurt of hangop is het heerlijk. En natuurlijk niet te vergeten, een beetje warme salted caramel over ijs. Al met al, een erg veelzijdige topping! Deze salted caramel is lekker dik en romig van structuur.
Benodigdheden
- (Steel)pan met dikke bodem
- Kookthermometer
Ingrediënten
- 330 gram kristalsuiker
- 125 ml water
- 185 ml kookroom (15% vet)
- 90 gram roomboter
Bereidingswijze
- Doe de roomboter samen met de kookroom in een kleine pan. Zet de pan op middelmatig vuur en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt mag het vuur uit worden gezet.
- Pak een steelpan en doe hierin de suiker en het water. Zet de pan op laag vuur en laat de suiker oplossen in het water. Het beste is om niet te roeren, maar als je dit toch wilt doen gebruik dan een metalen lepel. Je mag roeren totdat de suiker is opgelost in het water, daarna mag je niet meer aan het suikerwater komen.
- Zodra de suiker is opgelost kun je het vuur hoog zetten en de suikerthermometer in de pan doen. Zodra het suikerwater steeds warmer wordt, zul je zien dat het suikerwater ook steeds bruiner wordt. Kook het geheel tot 175 °C.
- Haal de pan van het vuur en werk snel. Giet de kookroom straalsgewijs bij het suikerwater. Als alle kookroom is toegevoegd, kan de pan op laag vuur worden gezet. Verwarm het geheel gedurende 5 minuten. Je zult zien dat de karamel steeds dikker wordt. Voeg tot slot zeezout toe naar smaak.
- Giet de karamel in een vuurvaste kom en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Wil je het niet meteen gebruiken? Dan kun je het bewaren in de koelkast.
Tip: combineer deze salted caramel met cheesecake!