Focaccia broodjes met tomaat

Focaccia broodjes met tomaat
Brood – ? 25 min + 1,5 uur wachten – ? 4 broodjes

Deze focaccia broodjes met tomaat zijn een leuke variant op het bekende Italiaanse platbrood. Deze mini focaccia’s kun je maken in iedere vorm die je wilt! In dit geval heb ik gekozen voor ovaalvormige broodjes! De broodjes bevatten als ingrediënt al olijfolie en net voor het bakken smeer je ze ook nog in met knoflookolie, voor extra smaak. De tomaat samen met de rozemarijn zijn er een heerlijke combinatie op. Vergeet niet het zeezout voor extra smaak! Alleen al met een laagje roomboter is het erg lekker, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook vullen met roomkaas en zalm!

Benodigdheden
  • Bakplaat
  • Keukenmachine/handmixer
  • Kwastje
  • Vershoudfolie
  • Zeef
Ingrediënten
  • 200 gram bloem
  • 3 gram gedroogde gist
  • 4 gram zout
  • 130 lauwwarm water
  • 17 ml olijfolie + extra om te bestrijken
  • 12 cherrytomaatjes
  • 1 knoflookteentje
  • 1 takje rozemarijn
  • Flinke snuf grof zeezout
Bereidingswijze
  • Zeef de bloem in de kom van de keukenmachine of in een mengkom en voeg de gist en het zout toe. Zorg ervoor dat het gist en het zout elkaar niet direct raken. Voeg ook het water en de olijfolie toe. Meng het geheel met behulp van deeghaken door elkaar (kan met de keukenmachine of met een handmixer). Mix het gedurende 10 minuten zodat een mooi luchtig deeg ontstaat.
  • Vet een hoge kom in met olijfolie en stort hierin het deeg. Het deeg zal nog wat plakkerig aanvoelen, dit is niet erg. Voeg hiervoor geen extra bloem toe! Dek de kom af met plasticfolie en zet op een warme plek zodat het goed kan rijzen.
  • Verdeel een beetje bloem over je werkblad, en stort hierop het deeg. Sla de lucht er een beetje uit en verdeel het deeg in vier gelijken stukken. Maak er rondjes of ovalen van en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Leg er een schone theedoek overheen en laat het nog een half uurtje afgedekt op een warme plek staan.
  • Verwarm na een half uur de oven voor op 200 °C. Ris de blaadjes van de rozemarijn en hak grof en snijd de cherrytomaatjes doormidden. Vul een klein bakje met een laagje olijfolie en pers het knoflookteentje erboven uit. Meng eventjes door elkaar. Bestrijk het deeg lichtjes met een beetje van de olijfoliemix en druk er met je duim gaten in. Strooi de rozemarijn over het brood samen met het zeezout en verdeel de gehalveerde tomaatjes over de gaten. Zet het brood in de oven voor circa 15-20 minuten. Het brood is goed als het mooi goudbruin kleurt.
  • Geniet van je focaccia broodjes met tomaat

Kijk hier voor meer brood recepten!