Hamburgerbroodjes

Hamburgerbroodjes
Brood- ? 30 min + 2,25 uur rijzen + 15 min oventijd – ? 8 broodjes

Wie is er nou niet gek op een broodje hamburger? Je kunt kiezen voor een klassiek broodje hamburger of een vegetarische variant. Het is nog lekkerder, als je de hamburgerbroodjes zelf maakt. Met dit recept maak je overheerlijke hamburgerbroodjes. Het kost je eigenlijk helemaal niet veel tijd, je moet alleen een beetje geduld hebben om het deeg te laten rijzen. Snel aan de slag dus.

Benodigdheden
  • Keukenmachine (optioneel)
  • Theedoek
Ingrediënten
Voor het deeg
  • 500 gram bloem
  • 280 ml melk
  • 25 ml zonnebloemolie
  • 1 tl zout
  • 7 gram gist
  • 1 ei
  • 1 el kristalsuiker
Voor de garnering
  • Sesamzaadjes
Bereidingswijze
Deeg maken
  • Doe alle ingrediënten voort het deeg in de beslagkom van de keukenmachine. Kneed het geheel op middelmatige snelheid in 10 tot 15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed als alles goed met elkaar vermengd is, de randen van de keukenmachine schoon zijn en als je het deeg tot een vliesje kunt trekken. Je kunt er ook voor kiezen om het deeg met de hand te kneden. Kneed het geheel dan zo’n 20 minuten tot een soepel deeg.
  • Vet een mengkom lichtjes in met een beetje zonnebloemolie en kneed het deeg tot een bal. Vet de bovenkant van het deeg ook lichtjes in met een beetje zonnebloemolie, zodat al het deeg is ingevet. Dek de mengkom af met wat vershoudfolie of een theedoek en laat het deeg een uur rusten op een warme plek.
Broodjes maken
  • Als het deeg in het uur voldoende is gerezen, stort je het deeg op een licht ingevet werkblad. Duw met je handen de lucht uit het deeg. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en bol ze op, zodat je 8 gelijke bolletjes krijgt. Vet een bakplaat in, leg er een vel bakpapier op en bestuif het bakpapier met een beetje bloem. Leg de broodjes een stukje uit elkaar op de bakplaat en dek ze af met een vochtige theedoek. Laat het deeg nu 10 minuten rusten op een warme plaats.
  • Druk na 30 minuten de broodjes plat met behulp van je handpalm. Bestrijk je bolletje met wat water en strooi er de sesamzaadjes over. Druk de sesamzaadjes lichtjes in de bolletjes, zodat ze goed vast blijven zitten. Dek de broodjes nu wederom af met een vochtige theedoek. Laat de broodjes een uur rijzen.
Broodjes afbakken
  • Verwarm de oven in de tussentijd voor op 220°C.
  • Als je hamburgerbroodjes een uur hebben gerezen, kun je ze afbakken in het midden van de oven. Bak de hamburgerbroodjes in het midden van de oven goudbruin en gaar in circa 15 minuten.
  • Laat ze na 15 minuten volledig afkoelen.
  • Geniet ervan!

Kijk hier voor meer brood recepten!