Amandelcake met sinaasappel

Amandelcake met sinaasappel
Cake – ? 20 min + 45-55 minuten oventijd – ? 10-12 stukken

Een klassieke vanillecake is natuurlijk erg lekker, maar soms heb je misschien wel zin in een wat specialere cake. Dan is deze amandelcake met sinaasappel ideaal! In deze cake zit sinaasappelsap verwerkt en ook een beetje citroenrasp, hierdoor krijgt de cake een super frisse smaak. De cake bestaat uit een combinatie van amandelmeel en gewone bloem. Het amandelmeel zorgt ervoor dat de cake minder snel zal uitdrogen. De taart smeer je na het bakken in met sinaasappel-citroen stroop, waardoor de cake een mooi laagje krijgt en het zorgt voor extra smaak!

Benodigdheden
  • Springvorm van 20 cm
  • Bakpapier
  • Kwastje
  • Spatel
Ingrediënten

Voor de amandelcake

  • 200 gram amandelmeel
  • 150 gram bloem
  • 210 gram suiker
  • 140 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 85 ml sinaasappelsap (circa 2 tot 3 sinaasappels)
  • 4 eieren
  • 1 tl citroenrasp
  • 1 tl vanille-extract

Voor de sinaasappel-citroen stroop

  • 55 gram suiker
  • 1 citroen
  • Circa 2 sinaasappels

Garnering

  • Sinaasappelrasp
  • Geraspte witte amandelen (circa 4 stuks)
Bereidingswijze

Voor de amandelcake

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet je bakvorm een beetje in en bedek de rand van je springvorm met een beetje bloem. Bekleed de bodem van je springvorm met bakpapier.
  • Doe de boter samen met de suiker, het sinaasappelsap en het citroenrasp in de mengkom en meng circa 2 minuten tot één geheel.
  • Voeg dan 100 gram van de amandelmeel toe samen met het vanille-extract en meng er doorheen.
  • Dan mogen één voor één de eieren worden toegevoegd. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige ei volledig is opgenomen in het beslag.
  • Voeg dan de rest van het amandelmeel toe en meng dit er kort doorheen.
  • Spatel dan de bloem door het beslag, doe dit in 2 delen.
  • Giet het beslag in de springvorm en bak je amandelcake in 45 tot 55 minuten goudbruin en gaar.
  • Als een satéprikker droog uit de cake komt, weet je dat je cake gaar is!

Sinaasappel-citroen siroop

  • Doe de suiker in een steelpan en zet deze vervolgens op een weegschaal. Pers de citroen uit boven de steelpan (haal de pitjes er wel uit). Vul de steelpan nu aan met sinaasappelsap, totdat je in totaal 85 ml aan sap hebt.
  • Zet de steelpan op het vuur en verwarm het geheel, net zolang totdat alle suiker is opgenomen en er een dunne siroop ontstaat.
  • Zet het vuur uit en zet de steelpan even opzij.

Voor de opmaak

  • Voor de garnering van je taart, kun je een beetje sinaasappelrasp maken en kun je een aantal blanke amandelen raspen. Ook zou je amandelschaafsel kunnen gebruiken.
  • Haal je cake uit de oven en smeer je cake ruim in met de siroop (hiervoor kun je een kwastje gebruiken). Herhaal deze stap om de paar minuten, net zolang totdat je siroop (bijna) op is.
  • Verdeel de sinaasappelrasp en blanke amandelrasp over je taart en snijd vervolgens in stukken.
  • Geniet van je amandelcake met sinaasappel!

Kijk hier voor meer cake recepten!