Citroen-maanzaad tulband

Citroen-maanzaad tulband
Cake – ? 30 + 3 uur wachten – ? 16 cakeplakken

Ik heb altijd al een keer een citroen-maanzaad tulband willen proberen! Je hebt veel citroen-maanzaad cakes, maar ik vind persoonlijk een tulband er feestelijker uitzien. Zelf houd ik erg van de frisse citroensmaak in een cake, maar het moet ook niet te overheersend zijn. Daarom maak ik de citroenglazuur op de tulband op basis van een combinatie van citroensap en water. Hierdoor is het glazuur wel fris, maar niet te zuur. De maanzaad in de cake zorgt voor een lekkere ‘bite’. Bovendien is deze cake erg makkelijk te maken, dus je kunt er snel mee aan de slag!

Benodigdheden
  • Tulbandvorm
  • Keukenmachine/handmixer
  • Maatbeker (optioneel)
  • Rasp
  • Spatel
  • Taartrooster
  • Zeef
Ingrediënten

Voor de cake

  • 325 gram bloem
  • 300 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 300 gram kristalsuiker
  • 6 eieren
  • 40 ml citroensap
  • Citroenrasp van 1 citroen
  • 1 el bakpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • 1/4 tl zout
  • 40 gram maanzaad
  • Boter om in te vetten op kamertemperatuur
  • Beetje bloem om te bestuiven

Citroenglazuur

  • 150 gram poedersuiker
  • 15 ml citroensap
  • 15 ml water
Bereidingswijze

Voor de tulband

  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet ook alvast de tulbandvorm in. Doe dit met voldoende boter en verdeel ook een beetje bloem over de tulbandvorm. Zorg ervoor dat de volledige vorm hiermee lichtjes is bedekt.
  • Mix de boter samen met de suiker, het zout, het vanille-extract en de citroenrasp tot een romig geheel in circa 3 minuten. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe aan het beslag. Voeg het volgende ei pas toe, als het vorige ei volledig is opgenomen door het beslag. Als alle eieren zijn opgenomen door het beslag, kun je de bloem samen met het bakpoeder boven de mengkom zeven. Spatel de bloem en het bakpoeder er voorzichtig doorheen, zodat het beslag lekker luchtig blijft.
  • Voeg nu het citroensap en de maanzaadjes toe aan het beslag en schep dit er ook voorzichtig doorheen.
  • Schep het beslag in de tulbandvorm en strijk het beslag even glad. Bak de citroen-maanzaad tulband goudbruin en gaar in het midden van de oven in circa 55 tot 65 minuten.
  • Als de tulband klaar is, laat je hem 10 minuten afkoelen in zijn vorm en dan stort je de tulband voorzichtig op een taartrooster. Laat de cake volledig afkoelen, voordat je het citroenglazuur erop doet. Dit zal ongeveer 2 uur duren.

Voor het citroenglazuur

  • Meng voor het citroenglazuur de poedersuiker met het citroensap en het water tot een dik vloeibaar glazuur. Verdeel dit vervolgens over de afgekoelde tulband door gebruik te maken van een maatbeker met schenktuitje of je kunt ook een eetlepel hiervoor gebruiken. Doe er zoveel op als dat je zelf lekker vindt!

Bewaaradvies: bewaar de citroen-maanzaad tulband in een afsluitbare bak/taartvorm buiten de koelkast. Op die manier kun je er nog minimaal 4 dagen van genieten!

Tip: het kan gebeuren dat de tulband niet helemaal netjes uit de vorm komt. Je tulband komt er makkelijker uit als je de tulband even af laten koelen in de vorm voor ongeveer 10 minuten.

Tip: is je cake nog niet gaar, maar wordt de bovenkant al erg donker? Leg dan losjes een stuk aluminiumfolie over de tulbandvorm.

Kijk hier voor meer cake recepten.