Gezonde ontbijtkoek
Cake – ? 20 min + 55 min. oventijd – ? 1 ontbijtkoek
Naast de ongezonde baksels die ik erg graag maak, vind ik het doordeweeks ook heel fijn om gezonde tussendoortjes te hebben, die wel lekker vullen! Deze gezonde ontbijtkoek doet dat zeker. Het voordeel van deze gezonde ontbijtkoek of kruidkoek is, dat het snel klaar is en kan worden bewaard in de diepvries. Je kunt het gemakkelijk in de ochtend uit de diepvries halen en het bijvoorbeeld meenemen naar je werk. Erg lekker met een beetje (room)boter erop. Dat maakt het natuurlijk wel een beetje ongezonder.
Bereidingswijze
- Cakeblik
- Bakpapier
- Staafmixer
- Mixer of keukenmachine
Ingrediënten
- 250 havermout of havermeel
- 200 ml (soja)melk
- 8 el honing
- 6 pitloze dadels
- 2 eieren
- 4 el koek- en speculaaskruiden
- 2 el zonnebloemolie
- 1 tl zout
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl bakpoeder
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 160 °C.
- Leg de dadels in een schaaltje met lauwwarm water gedurende 10 minuten.
- Als je havermout gebruikt, maal dit dan fijn met je staafmixer totdat er havermeel ontstaat.
- Doe het havermeel samen met de (soja)melk, de honing, de eieren, het zout, de koek- en speculaaskruiden en het vanille-extract in een mengkom.
- Knijp het water uit de dadels en pureer deze fijn met de staafmixer en voeg het toe aan de mengkom met het havermeel.
- Mix het geheel gedurende 3 minuten goed door elkaar.
- Voeg nu de zonnebloemolie en het bakpoeder toe en meng het nogmaals 3 minuten.
- Bekleed intussen de cakevorm met bakpapier. Ik doe dit door het bakpapier eerst te verfrommelen en dan uit elkaar te te vouwen. Dit zorgt ervoor dat het beter in de bakvorm blijft zitten.
- Giet het beslag in de cakevorm en zet de cake in het midden van de oven voor 55 minuten. Deze cake zal minder rijzen dan dat je gewend bent van bijvoorbeeld een vanillecake.