Karidopita

Karidopita
Cake -⏱️15 min + 35-45 min oventijd -?12-16 stukken

Ik ben dol op de Griekse keuken, maar meestal blijft het dan wel bij hoofdgerechten zoals gyros, souvlaki, of biefteki. Ik wilde een keer voor iets anders gaan uit de Griekse keuken en koos voor een overheerlijke walnotencake, genaamd karidopita. Bij ons in Nederland is dat een wat minder bekende cake, maar het is wel een echte aanrader! Een heerlijke zachte cake, die smeuïg wordt door de suikersiroop die je eroverheen giet. Lekker bij de koffie of thee, maar ook als nagerecht met een bolletje slagroom erbij.

Benodigdheden
  • Vierkante bakvorm 20×20 cm
  • Bakpapier
  • Kwastje
  • Keukenmachine/Mixer
  • Maatbeker
Ingrediënten
Voor de cake
  • 250 gram bloem
  • 250 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 125 gram gesmolten roomboter (afgekoeld)
  • 5 eieren
  • 200 ml volle melk
  • 20 gram bakpoeder
  • ½ tl kaneel
  • ¼ tl gemalen kruidnagel
  • 200 gram grofgehakte walnoten
  • Snufje zout
Voor de suikersiroop
  • 300 ml suiker
  • 200 ml water
  • 1 citroen
  • 1 kaneelstokje
Bereidingswijze
Voor de karidopita
  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet de bakvorm lichtjes in. Bekleed vervolgens de bakvorm met het bakpapier.
  • Doe de boter samen met de suiker in een de kom van de keukenmachine en mix in enkele minuten romig.
  • Doe dan één voor één de eieren erbij. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen. Voeg dan de melk toe en mix erdoorheen.
  • Zet de mixer op een lagere stand en voeg de bloem, het bakpoeder, het kaneel, de kruidnagel en een snufje zout toe. Mix het geheel tot een glad beslag.
  • Doe de grofgehakte walnoten erbij en spatel erdoorheen.
  • Stort het beslag in de bakvorm en strijk glad.
  • Plaats de walnotencake in het midden van de oven en bak goudbruin en gaar in circa 35 tot 45 minuten.
  • Als een satéprikker droog uit de cake komt, is de cake gaar.
Voor de suikersiroop
  • Rasp de citroen en pers vervolgens uit.
  • Doe het water samen met de suiker en het citroensap- en rasp in een steelpan en zet op middelmatig vuur. Roer met een houten lepel goed door gedurende 5 minuten. Zodra het de structuur van een siroop krijgt, zet je het vuur uit. Giet over in een maatbeker en laat afkoelen.
De karidopita afmaken
  • Haal de cake uit de oven zodra deze gaar is en prik er met een satéprikker aan de bovenkant wat gaatjes in. Giet de siroop hier gelijkmatig overheen en laat even een uurtje staan.
  • Haal dan de karidopita voorzichtig uit de vorm en snijd in stukken.
  • Geniet ervan!

Kijk hier voor meer Griekse gerechten!