Kooktips: Eieren

Kooktips: Eieren

Eieren worden veel gegeten en kunnen ook op veel verschillende manieren worden bereid. Eieren zijn perfect als ontbijt, lunch, maar ook in het diner worden ze vaak verwerkt. Daarnaast is een gekookt eitje een traditie met Pasen, maar ook een omelet, een gebakken ei of een roerei is erg lekker

Eieren koken

Als je eieren gaat koken, moet je je eerst afvragen of je een hardgekookt of zachtgekookt eitje wilt. Oftewel, wil je een harde of zachte eidooier. Als je uitgaat van een gemiddeld ei (maat M) moet je voor een zacht ei, het ei 3 tot 4 minuten in het water leggen, voor een halfzacht ei 5 tot 6 minuten en voor een hard ei 8 minuten. Deze kooktijd geldt, vanaf het moment dat je het ei in het kokende water legt. Wil je het eitje meteen eten? Zorg ervoor dat je het ei dan laat schrikken. Dit doe je door de eieren te spoelen onder koud stromend water. Daarmee wordt het kookproces gestopt. Hierdoor kun je de eieren sneller pellen en lekker gaan genieten van je eitje.

Omelet

Bij een omelet zorg je ervoor dat je de eieren voor het bakken klutst en mengt met een beetje melk en zout en peper naar smaak. Vervolgens kun je er allerlei ingrediënten aan toevoegen (denk aan: kruiden, ham, groente, kaas). Bak de geklutste eieren in een pan met boter. Wat ik zelf altijd erg lekker vind is, om de omelet tussentijds om te draaien en er vervolgens geraspte kaas op te doen. Zet vervolgens een deksel op de koekenpan, dan kan de kaas lekker smelten.

Gebakken ei

Net als bij een gekookt eitje, kan je er bij een gebakken ei ook voor kiezen of je de dooier zacht of gestold wilt hebben. Je kunt tijdens het bakken de eidooier namelijk heel houden, waardoor de eidooier vloeibaar blijft.  Zorg er wel voor dat je de eieren heel voorzichtig in de koekenpan met gesmolten boter breekt. Gebakken eieren zijn lekker met ontbijtspek en eventueel wat kaas. Doordat er in de ontbijtspek al veel zout zit, is het niet meer nodig om nog meer zout over de eieren te strooien.

Roerei

Je kent het vast wel, scrambled eggs bij een ontbijt in een hotel. Het ziet er misschien wat lastig uit om te maken, maar eigenlijk is het heel simpel. Breek eieren boven een kom en meng dit met melk, zout en peper. Klop met een garde alles goed los. Zorg ervoor dat je de koekenpan op laag vuur zet en doe boter in de pan (laag vuur zorgt ervoor dat de eieren gelijkmatig en mooi stollen, waardoor de eieren romig en zacht van smaak worden). Schenk het mengsel in de pan en blijf met een houten spatel constant door het eimengsel roeren. Hierdoor zorg je ervoor dat de gestolde eistukjes worden gemengd met de eistukjes die nog niet gestold zijn. Zodra je merkt dat alles gestold is en het nog een beetje zacht en vochtig is, dan is het eimengsel klaar. Wil je een romiger roerei? Vervang dan de melk door room of crème fraîche.