Madeleines met chocolade

Madeleines met chocolade
Cake – ? 25 min – 2 uur koelen – 10 min oven – ? 24 stuks

Madeleines, kleine schelpvormige cakejes afkomstig uit Frankrijk. Toen ik vroeger op vakantie ging naar Frankrijk, was dit al één van mijn favorieten lekkernijen. Nu kreeg ik een tijd geleden een keer een bakvorm om madeleines te maken, dus wilde het zelf een keertje proberen te maken! En wat was ik blij toen de madeleines uit de oven kwam. Dit heerlijke kleine cakeje is zo ontzettend lekker.

Deze keer koos ik voor madeleines met chocolade. Best of both worlds zou ik zeggen! Madeleines met chocolade hebben een perfect formaat om als tussendoortje te serveren. Ik zou het wel knap vinden als je het bij één madeleine zou kunnen houden!

Benodigdheden
Ingrediënten
Voor de madeleines
  • 90 gram bloem
  • 90 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 75 gram kristalsuiker
  • 10 gram basterdsuiker
  • 10 gram honing
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 1 tl citroenrasp
  • Snufje zout
Voor de chocolade
  • 75 gram pure chocolade
Bereidingswijze
Madeleine beslag maken
  • Smelt de roomboter in een steelpan totdat deze een lichtbruine kleur krijgt (beurre noisette). Laat de boter niet te donker kleuren, want dan krijgt deze een bittere smaak. Schenk de boter in een schaaltje en laat even afkoelen.
  • Kluts in een andere kom de eieren en voeg hieraan beide soorten suiker en de honing toe. Doe ook het vanille-extract en het citroenrasp erbij.
  • Zeef de bloem samen met het bakpoeder twee keer en doe dit in een andere kom samen met het zout.
  • Spatel het bloemmengsel door het ei-mengsel en roer er vervolgens de boter doorheen.
  • Doe het beslag alvast in de spuitzak en laat 2 uur koelen in de koelkast.
Madeleines afbakken
  • Verwarm de oven voor op 190°C. Vet je bakvorm goed in en bestuif het vervolgens met bloem.
  • Vul je vormpjes voor 3/4 met het beslag en bak de madeleines in het midden van de oven goudbruin en gaar in circa 10 minuten. Je cakeje heeft dan een mooie kleur gekregen en een klein buikje aan de bovenkant. Haal de cakejes direct uit de bakvorm en laat afkoelen op een taartrooster. Heb je een kleine bakvorm, vet dan nogmaals de bakvorm in en bestuif met bloem. Vul de bakvorm weer met beslag en bak het tweede gedeelte van de madeleines af.
In de chocolade dopen
  • Hak je chocolade fijn. Smelt 2/3 van je chocolade voorzichtig in de magnetron (kan ook au-bain-marie). Haal uit de magnetron en voeg dan de rest van de fijngehakte chocolade toe en roer dit erdoorheen, totdat er geen klontjes meer zichtbaar zijn.
  • Doop je madeleines in de lengte in de chocolade en leg ze op een bakpapiertje zodat de chocolade kan stollen.
  • Geniet van je madeleines met chocolade!

Kijk hier voor nog meer koekjes.