Paastulband met advocaat

Paastulband met advocaat
Cake – ? 30 min + 2 uur wachten – ? 12 cakeplakken

Ik vind deze paastulband met advocaat super feestelijk om te presenteren bij een paasbrunch. Je snijdt deze tulband eenvoudig in plakken, waardoor je het gemakkelijk voor veel personen kunt serveren. In het beslag van deze cake gaat advocaat, evenals in het glazuur bovenop. Advocaat is een dikvloeibare likeur die wordt gemaakt van eieren en alcohol. Een drankje dat veel in gerechten wordt gebruikt met Pasen. Zo ook in deze tulband. Het geeft de cake extra veel smaak en maakt de cake nog specialer. Serveer de paastulband met advocaat met wat paaseitjes en je hebt een heerlijk “toetje” om te serveren bij de paasbrunch.

Benodigdheden
  • Tulbandvorm
  • Keukenmachine/handmixer
  • Maatbeker (optioneel)
  • Rasp
  • Spatel
  • Taartrooster
  • Zeef
Ingrediënten
Voor de cake
  • 300 gram bloem
  • 300 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 200 ml advocaat
  • 300 gram kristalsuiker
  • 6 eieren
  • Citroenrasp van 1 citroen
  • 1 zakje bakpoeder (15 gram)
  • 1 tl vanille-extract
  • 1/4 tl zout
  • Boter om in te vetten op kamertemperatuur
  • Beetje bloem om te bestuiven
Voor de advocaatglazuur
  • 120 gram poedersuiker
  • 80 ml advocaat
  • Paaseitjes
Bereidingswijze
Voor het tulband beslag
  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet ook alvast de tulbandvorm in. Doe dit met voldoende boter en verdeel ook een beetje bloem over de tulbandvorm. Zorg ervoor dat de volledige vorm lichtjes met de bloem is bedekt.
  • Mix de boter samen met de suiker, het vanille-extract en de citroenrasp tot een romig geheel in circa 3 minuten. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe aan het beslag. Voeg het volgende ei pas toe, als het vorige ei volledig is opgenomen door het beslag.
  • Als alle eieren zijn opgenomen in het beslag, kun je de advocaat toevoegen. Mix dit er net zolang doorheen, totdat het volledig is opgenomen in het beslag.
  • Zeef nu de bloem samen met het bakpoeder boven de mengkom en voeg ook het zout toe. Spatel de bloem, het bakpoeder en het zout er voorzichtig doorheen, zodat het beslag lekker luchtig blijft.
  • Schep het beslag in de tulbandvorm en strijk het beslag even glad. Bak de paastulband met advocaat goudbruin en gaar in het midden van de oven in circa 55 tot 65 minuten.
  • Als de tulband klaar is, laat je hem 10 minuten afkoelen in zijn vorm en dan stort je de tulband voorzichtig op een taartrooster. Laat de cake volledig afkoelen, voordat je het advocaatglazuur erop doet. Dit zal ongeveer 2 uur duren.
Voor het advocaatglazuur
  • Meng voor het glazuur de advocaat met de poedersuiker en giet dit voorzichtig over de tulband. Garneer met de paaseitjes.

Tip: het kan gebeuren dat de tulband niet helemaal netjes uit de vorm komt. Je tulband komt er makkelijker uit als je de tulband even af laten koelen in de vorm voor ongeveer 10 minuten.

Tip: is je cake nog niet gaar, maar wordt de bovenkant al erg donker? Leg dan losjes een stuk aluminiumfolie over de tulbandvorm.

Kijk hier voor meer cake recepten.