Pepernotencake met roomkaasfrosting

Pepernotencake met roomkaasfrosting
Cake -⏱️30 min + 60 min oven + 2 uur wachten -?10-12 plakken

Deze pepernotencake met roomkaasfrosting is een heerlijk sinterklaas recept! Je geniet namelijk niet alleen van pepernoten, maar ook nog eens van een smeuïge yoghurtcake. Zodra je de cake opensnijdt, krijg je echt een verrassing te zien. Er zitten namelijk allemaal pepernoten verwerkt in de cake. Extra lekker met de roomkaasfrosting en het strooifeest bovenop!

Benodigdheden
  • Cakeblik van 25 cm
  • Bakpapier
  • Spatel
  • Keukenmachine/Handmixer
Ingrediënten
Voor de cake
  • 200 gram bloem + 1 el bloem
  • 200 gram kristalsuiker
  • 75 gram pepernoten
  • 2 eieren
  • 150 ml yoghurt
  • 175 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 3 tl koek- en speculaaskruiden
  • 1/4 tl zout
  • Bakboter om in te vetten
Voor de roomkaasfrosting
  • 100 gram roomkaas
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram poedersuiker
Garnering
Bereidingswijze
Voor de cake
  • Verwarm de oven voor op 160°C . Vet je cakeblik en bekleed met bakpapier.
  • Doe de roomboter samen met de suiker in de mengkom van je keukenmachine. Klop het geheel in circa 3 minuten goed door elkaar.
  • Doe dan één voor één de eieren erbij gevolgd door de yoghurt. Meng het geheel nu nog één minuut door elkaar.
  • Voeg de bloem, het bakpoeder, de koek- en speculaaskruiden en het zout toe en meng dit er kort doorheen, totdat alles goed is gemixt.
  • Meng nu de pepernoten met de 1 eetlepel bloem en spatel dit door het beslag.
  • Verdeel het beslag over het cakeblik en plaats voor circa 60 minuten in het midden van de oven. Controleer na 60 minuten de cake door er met een satéprikker in te prikken. Als deze droog uit de cake komt is het goed.
  • Laat de cake eventjes afkoelen in het cakeblik en haal vervolgens de cake er helemaal uit. Laat nu volledig afkoelen op een taartrooster.
Voor de botercrème
  • Als de cake is afgekoeld, kun je starten met het maken van de roomkaasfrosting. Meng hiervoor eerst de roomboter samen met het poedersuiker tot een glad mengsel. Dit duurt circa 2 minuten. Voeg dan de roomkaas toe en meng dit er ook nog 2 minuten doorheen.
  • Besmeer je pepernotencake met roomkaasfrosting en versier met het strooifeest choco of kruidnootjes.
  • Geniet ervan!

Kijk hier voor meer lekkere sinterklaas recepten!