Bananen muffins met appel en rozijnen

Bananen muffins met appel en rozijnen
Gebakjes – ? 15 min + 40 min oven – ? 12 muffins

Wat te doen met overrijpe bananen? Het is zonde om ze weg te gooien, maar je kunt er wel deze lekkere bananen muffins met appel en rozijnen van maken. Hoe rijper de banaan, hoe zoeter de muffin. Dus het is geen probleem als de bananen al echt bruin zijn. Zijn je bananen nog niet overrijp? Dan kun je ze ook gewoon gebruiken voor dit recept! Bovendien zijn deze bananen ook geschikt voor mensen die geen ei mogen, want ik heb ze zonder eieren gemaakt. De koek- en speculaaskruiden zorgen er niet alleen voor dat de bananen muffins met appel en rozijnen extra veel smaak krijgen, ook de hele keuken gaat er lekker van ruiken! Perfect om te eten als tussendoortje, of je kunt er je dag mee starten. Lekker met een schepje kwark!

Benodigdheden
  • Muffin bakvorm
  • Papieren muffin vormpjes
  • Spatel
  • Hakmolentje/Staafmixer/Keukenmachine
Ingrediënten
  • 3 bananen
  • 225 gram havermout/havermeel
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 50 ml melk
  • 1/2 citroen
  • 60 gram verse dadels
  • 1 grote appel
  • 50 gram rozijnen
  • 1 zakje bakpoeder (7 gram)
  • 1 tl baking soda
  • 1,5 tl koek-en speculaaskruiden
  • Snufje zout
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Wel de rozijnen in een bakje lauwwarm water in 10 minuutjes.
  • Prak de bananen fijn met een vork of doe dit in een keukenmachine. Maak je gebruik van havermout, maal deze dan fijn met behulp van een hakmolentje, staafmixer of de keukenmachine en voeg dit toe aan de geprakte bananen.
  • Maal ook de dadels fijn op dezelfde manier als de havermout. De dadels zullen nog iets grover van structuur blijven, dit is geen probleem.
  • Voeg de dadels ook toe aan de banaan en het havermeel, samen met het bakpoeder, de baking soda, de melk, de zonnebloemolie, de koek- en speculaaskruiden en het snufje zout. Meng het geheel goed door elkaar met behulp van een spatel. Je krijgt vanzelf een lekker smeuïg beslag. Zet even opzij.
  • Schil de appel en snijd in kleine stukjes van ongeveer een halve cm. Haal de rozijnen uit het schaaltje en dep ze droog met behulp van een keukenpapiertje of een theedoek. Voeg de appel en de rozijnen toe aan het beslag en meng het voorzichtig door elkaar.
  • Doe de muffin papiertjes in de muffin bakvorm en verdeel het beslag over de 12 vormpjes. De vormpjes mogen volledig worden gevuld. Je kunt dit doen met behulp van een ijsschep of met een eetlepel.
  • Bak de bananen muffins met appels en rozijnen in het midden van de oven in circa 40 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat ze even afkoelen in de vorm en daarna kun je ze lekker opeten!

Bewaaradvies: bewaar deze muffins in een afgesloten trommel. Wil je er lang van kunnen genieten? Vries ze dan op tijd in. Dan blijven ze zeker 2 maanden goed.

Tip: kijk hier voor meer gebakjes!