Citroen cupcakes

Citroen cupcakes
Gebakjes – ? 1 uur + 2 uur wachten – ? 12 cupcakes

Cupcakes zijn wat mij betreft een perfect cakeje om te serveren op een verjaardag, maar ook als tussendoortje bij de koffie is het heel lekker. Ik heb vandaag gekozen voor een frisse citroen cupcake, omdat het hoog zomer is. Persoonlijk vind ik het dan lekkerder om met frisse smaken te werken. Deze citroen cupcakes maak je op basis van normaal vanille cupcake beslag met daarop (zelfgemaakte) lemoncurd en een citroen botercréme.

Vind je het maken van botercrème lastig? Met dit botercrème recept kan het eigenlijk niet fout. Voor deze botercrème maak je eerst een dik sausje van melk en bloem. Deze laat je afkoelen en voeg je later toe aan de boter en poedersuiker. Bovendien kun je er allerlei smaken aan toevoegen, in dit geval lemon curd. Dit zorgt voor een frisse citroen botercrème. Bovendien is het voordeel van deze botercrème ook, dat deze heerlijk luchtig is en niet teveel naar boter smaakt. Snel aan de slag, want je wilt deze citroen cupcakes niet lang op je laten wachten!

Benodigdheden
  • Cupcakevorm
  • Cupcakepapiertjes
  • Garde
  • Keukenmachine/Handmixer
  • Spatel
  • Zeef
Ingrediënten

Voor cupcakes

  • 140 gram kristalsuiker
  • 140 roomboter (kamertemperatuur)
  • 2 eieren
  • 140 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 el melk
  • 1 tl vanille-extract
  • Snufje zout

Voor de lemoncurd

Voor de botercrème

  • 50 gram van de lemoncurd (zie hierboven)
  • 115 gram roomboter
  • 115 gram poedersuiker
  • 125 ml halfvolle melk
  • 20 gram bloem
Bereidingswijze
  • Maak eerst de lemoncurd en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur

Voor de cupcakes

  • Verwarm de oven voor op 170°C .
  • Mix de boter samen met de kristalsuiker glad in circa 3 minuten. Voeg dan één voor één de eieren toe en daarna de melk en het vanille-extract.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel en het zout toe en spatel dit er doorheen.
  • Doe de papiertjes in de cupcakevorm en verdeel het beslag gelijkmatig over de 12 cupcake vormpjes.
  • Bak de cupcakes in het midden van de oven goudbruin en gaar in circa 25 minuten. Als een satéprikker droog uit de cupcake komt is het goed.
  • Haal vervolgens uit de oven en laat afkoelen.

Voor de botercrème

  • Doe de melk samen met de bloem in een steelpannetje en zet deze op laag vuur. Blijf gedurende het opwarmen het geheel goed kloppen met een garde. Op een gegeven moment wordt het geheel vanzelf een papje. Dit duurt in totaal 5-10 minuten. Het “papje” is dik genoeg als een houten satéprikker er rechtop in kan blijven staan.
  • Zeef het geheel in een hittebestendige kom (duw het door de zeef heen met de bolle kant van een lepel) en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Mix intussen de bloem met de poedersuiker in 5 minuten tot een glad geheel. Voeg dan het bloempapje toe en mix het geheel nogmaals 5 minuten. Tot slot mag de lemon curd erbij, klop dit er kort doorheen totdat de lemon curd door de botercrème is opgenomen.

Citroen cupcake opmaken

  • Smeer op iedere cupcake één theelepel lemon curd. Spuit vervolgens de cupcakes op met de citroen botercrème. Ik heb gekozen om roosjes te spuiten. Dit doe je door in het midden te beginnen en steeds met cirkels naar buiten te werken aan één stuk door. Hiervoor gebruik je een kartel spuitkopje, waarbij de kantjes naar binnen zijn gevouwen. Je kunt ook een ander spuitmondje gebruiken om de citroen cupcakes op een andere manier op te spuiten.

Tip: ook leuk om als nagerecht te serveren!

Citroen-cupcakes-bovenaanzicht

Bewaaradvies: wil je deze citroen cupcakes langer bewaren? Dan kun je dit het beste doen zonder de toef buiten de koelkast in een afgesloten koektrommel of bewaarbakje. De toef spuit je er dan net van tevoren op.

Kijk hier voor meer lekkere gebakjes!