Millionaire’s shortbread

Millionaire’s shortbread
Gebakje – ?30 min + 3,5 uur wachten ? 20-30 stukjes

Als je nog nooit millionaire’s shortbread op hebt, dan heb je echt wat gemist! Er zitten zoveel lekkere smaken en structuren in één gebakje, echt goddelijk! Millionaire’s shortbread is een gebakje wat bestaat uit een lekkere zandkoekjesbasis met daarop een zachte karamelvulling en een glanzende chocoladelaag van melkchocolade. Dus als je een karamel en chocolade liefhebber bent, dan zit je met dit gebakje helemaal goed! Het is heel eenvoudig te maken, alleen moet je af en toe een beetje geduld hebben. Het moet tussendoor goed koelen, voordat je de volgende laag kunt maken.

Benodigdheden
  • Vierkant bakblik 20×20 cm
Ingrediënten
Voor de shortbread laag
  • 250 gram bloem
  • 85 gram kristalsuiker
  • 175 gram roomboter (koud en in blokjes)
Voor de karamellaag
  • 1 blikje gecondeseerde melk (met suiker)
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 160 gram roomboter
  • Zeezout
Voor de chocoladelaag
  • 300 gram melkchocolade
  • 50 gram witte chocolade
Bereidingswijze
Voor de shortbread laag
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet het bakblik licht in. Bekleed de bakvorm vervolgens met bakpapier. Ik knip altijd het bakpapier doormidden, waarna ik een stuk bakpapier zowel horizontaal als verticaal in het bakblik leg. Dit zorgt ervoor dat je straks eenvoudig het gebak eruit kunt halen. Vet het bakpapier ook heel lichtjes in.
  • Meng de suiker met de bloem door elkaar en voeg de roomboter toe. Wrijf de roomboter er met je hand doorheen zodat je kruimels krijgt. Doe de kruimels in het bakblik en druk het met je hand aan zodat je een strakke laag krijgt. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
  • Bak het geheel in 20 tot 25 minuten in het midden van de oven goudbruin. Laat vervolgens afkoelen in de vorm.
Voor de karamellaag
  • Als de shortbread laag uit de oven is, kun je starten met het maken van de karamel. Doe hiervoor alle ingrediënten in een steelpan behalve het zeezout. Zet het steelpannetje op laag vuur en laat de boter smelten. Als de boter is gesmolten, laat je het geheel nog 10 minuten zachtjes pruttelen. Blijf constant roeren. Je zult zien dat je een lekkere dikke karamel krijgt. Voeg zeezout toe, zoveel als dat jij lekker vindt. Roer dit er goed doorheen.
  • Giet de karamel op de shortbread laag en zet het bakblik voor 2 uur in de koelkast zodat de karamel hard wordt.
Voor de chocoladelaag
  • Als de karamel is uitgehard, kun je beginnen met de chocoladelaag. Smelt hiervoor de melkchocolade au-bain-marie. Als de chocolade volledig is gesmolten, giet je de chocolade op de karamellaag. Strijk glad met een mes of lepel.
  • Smelt daarna de witte chocolade au-bain-marie of in de magnetron. Verdeel de witte chocolade kriskras met slierten over de chocolade door de witte chocolade van een kleine lepel af te laten glijden.
  • Gebruik vervolgens een satéprikker om met het puntjes voorzichtig door de witte chocolade heen te gaan. Hierdoor krijg je vanzelf een mooi patroon.
  • Zet het geheel nog één uur in de koelkast zodat de chocolade hard kan worden.
  • Haal het millionaire’s shortbread uit de koelkast en snijd er met behulp van een scherp mes 20-30 stukken uit.

Bewaaradvies: 1 week bewaren in een afgesloten bakje buiten de koelkast.

Kijk hier voor meer recepten van gebakjes!