Oranje cupcakes

Oranje cupcakes
Gebakjes – ? 25 min + 25 min oventijd + 1 uur wachten – ? 10 cupcakes

Op het moment van schrijven, is het EK voetbal bezig. Om iets lekkers te bakken wat bij het thema past, heb ik zelf gekozen om Oranje cupcakes te bakken. Voor het beslag heb ik gebruik gemaakt van zonnebloemolie in plaats van roomboter. Hierdoor wordt het gebakje lekker luchtig. De oranje botercrème maak je met behulp van oranje kleurstof. Eventueel kun je de oranje cupcakes ook nog versieren met rood-wit-blauwe sprinkles.

Benodigdheden
  • Cupcakevorm
  • Cupcakepapiertjes
  • Garde
  • Keukenmachine/Handmixer
  • Spatel
  • Spuitzak met spuitmondje (ik gebruikte 1M van Wilton)
  • Zeef
Ingrediënten
Voor cupcakes
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 zonnebloemolie (kamertemperatuur)
  • 2 eieren
  • 140 gram bloem
  • 4 gram bakpoeder
  • 2 el melk
  • Snufje zout
Voor de botercrème
  • 115 gram roomboter
  • 115 gram poedersuiker
  • 125 ml halfvolle melk
  • 20 gram bloem
  • Oranje kleurstof
Bereidingswijze
Voor de cupcakes
  • Verwarm de oven voor op 170°C .
  • Mix de zonnebloemolie samen met de lichtbruine basterdsuiker glad in circa 3 minuten. Voeg dan één voor één de eieren toe en daarna de melk.
  • Voeg tot slot de bloem, het bakpoeder en zout toe en meng dit er nog kort doorheen.
  • Doe de papiertjes in de cupcakevorm en verdeel het beslag gelijkmatig over de 10 cupcake vormpjes.
  • Bak de cupcakes in het midden van de oven goudbruin en gaar in circa 25 minuten. Als een satéprikker droog uit de cupcake komt is het goed.
  • Haal vervolgens uit de oven en laat afkoelen.
Voor de botercrème
  • Doe de melk samen met de bloem in een steelpannetje en zet deze op laag vuur. Blijf gedurende het opwarmen het geheel goed kloppen met een garde. Op een gegeven moment wordt het geheel vanzelf een papje. Dit duurt in totaal 5-10 minuten. Het “papje” is dik genoeg als een houten satéprikker er rechtop in kan blijven staan.
  • Zeef het geheel in een hittebestendige kom (duw het door de zeef heen met de bolle kant van een lepel) en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Mix intussen de boter met de poedersuiker in 5 minuten tot een glad geheel. Voeg dan het bloempapje toe en mix het geheel nogmaals 5 minuten. Tot slot mag de kleurstof erbij (houd zelf goed in de gaten totdat je de kleur hebt die jij mooi vindt). Klop dit er kort doorheen totdat botercrème mooi oranje kleurt.
Oranje cupcakes opmaken
  • Spuit de cupcakes op met de oranje botercrème. Ik heb gekozen om aan de buitenkant te beginnen met opspuiten en de cirkel naar binnen steeds kleiner te maken. Hiervoor gebruikte ik een spuitmondje 1M van Wilton. Je kunt ook een ander spuitmondje gebruiken om de oranje cupcakes op een andere manier op te spuiten.

Kijk hier voor meer lekkere gebakjes!