Sjalotten tarte tatin

Sjalotten tarte tatin
Hartig – ? 25 min + 20 min oventijd – ? 4 personen

Een sjalotten tarte tatin, een heerlijke hartige variant op de klassieke tarte tatin met appel. Deze tarte tatin is een heerlijke combinatie van hartig en zoet. De sjalotten kook je namelijk in een heerlijke saus, waaraan suiker en tijm is toegevoegd. Deze combinatie is ontzettend lekker.

Een tarte tatin bak je in de oven met het bladerdeeg naar boven. Als je dit nog niet eerder hebt gedaan, dan voelt dit een beetje gek aan. Maar na het bakken in de oven, draai je de tarte tatin netjes met een bord om. En dan krijg je een heerlijke hartige taart te zien. Laat je verassen met dit heerlijke hartige recept!

Benodigdheden
Ingrediënten
  • 500 gram sjalotten
  • 40 gram roomboter
  • 3 el olijfolie
  • 2 el suiker
  • 2 el balsamicoazijn
  • 3 tl tijm
  • 3 plakjes bladerdeeg
  • Bakboter
Bereidingswijze
  • Snijd de sjalotten doormidden.
  • Verwarm de roomboter samen met de olijfolie in een pan. Voeg daaraan de sjalotten toe, samen met de tijm, de suiker en de balsamicoazijn. Roerbak eventjes 2 minuten op middelhoog vuur en zet dan het vuur lager. Laat het geheel nu 15 tot 20 minuten op laag vuur koken, zodat er een dikke structuur ontstaan.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en haal je bladerdeeg uit de diepvries om te ontdooien. Vet ook je bakvorm lichtjes in.
  • Leg een bakpapiertje dubbelgevouwen op een bakplaat en zet hierop je bakvorm. Het kan namelijk zijn dat er wat saus doorheen sijpelt. Het bakpapier voorkomt dat de saus vastplakt aan je bakplaat.
  • Als de structuur van je saus is ingedikt, schenk dan voorzichtig de sjalotten in je bakvorm. Verdeel het evenredig over de gehele vorm.
  • Verwijder de velletjes plastic van het bladerdeeg en druk de bladerdeegplakjes tegen elkaar aan, zodat er één lange strook ontstaat. Hiervoor kun je een klein vorkje gebruiken.
  • Leg de grote bladerdeegplak over je bakvorm en druk aan. Zorg ervoor dat je de randjes in de bakvorm drukt.
  • Bak je sjalotten tarte tatin in het midden van de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal dan uit de oven en laat even 5 tot 10 minuten afkoelen in de vorm. Leg en dan een groot bord op en draai je quichevorm om, zodat de sjalotten naar boven liggen. Doe dit voorzichtig. Je quichevorm en ook de sjalotten en de saus zijn erg heet. Het kan zijn dat er een beetje saus loskomt, dus pas op met je handen.
  • Snijd de sjalotten tarte tatin in stukken.
  • Geniet ervan!

Kijk hier voor meer hartige gerechten!