Pepernoten recept

Pepernoten recept
Koekjes – ? 30 min + 1 uur in de koelkast – ? 2 personen

Sinterklaas is weer in het land en dat betekend maar 1 ding: pepernoten. De winkels liggen er al sinds september weer mee vol, maar niks is zo lekker als zelfgemaakte pepernoten/kruidnoten. Met dit pepernoten recept kun je eenvoudig pepernoten maken die ook nog eens super lekker zijn! Er is wel een gevaar, ze zouden zo maar op dezelfde dag al op kunnen zijn.

Ingrediënten
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 110 gram boter
  • 110 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 3 el melk
  • 2 el koek- en speculaaskruiden
  • 1/2 tl vanille aroma
  • Snufje zout
Bereidingswijze
  • Snijd de koude boter in kleine stukjes. Zeef het zelfrijzend bakmeel in een mengkom en voeg alle ingrediënten bij elkaar behalve de melk. Op drie manieren kun je nu het deeg kneden. De eerste is door middel van een foodprocessor, de tweede met een handmixer met deeghaken en tot slot kan je het ook met je handen doen. Zorg ervoor dat je het deeg net zolang kneed, totdat het een mooie bal wordt waarbij het deeg aan elkaar blijft plakken. Merk je dat het deeg erg droog blijft, voeg dan de melk toe.
  • Pak een stukje vershoudfolie en vouw deze om de bal heen. Leg de bal voor een uur in de koelkast.
  • Als de bal een uur heeft gerust in de koelkast, dan kun je deze uit de koelkast halen.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed de bakplaten met bakpapier.
  • Gebruik de grote bal om kleine bolletjes van te draaien (ter grootte van pepernoten). Deze kun je meteen op de bakplaat leggen. Is de bakplaat vol? Dan kun je de pepernoten afbakken in de oven voor 10 – 14 minuten.