Carrot cake met roomkaasfrosting

Carrot cake met roomkaasfrosting
Taart – ? 45 min + 35-40 min oventijd + 1 uur koelen – ? 10 taartpunten

Ik denk dat, als ik echt zou moeten kiezen, ik deze carrot cake met roomkaasfrosting in mijn top 3 zou zetten van lekkerste taarten. De carrot cake zelf is super kruidig, door de koek-en speculaaskruiden. Dit is echt een topcombinatie met de pecannoten, rozijnen en wortel. De roomkaasfrosting zorgt voor een heerlijke frisse en romige smaak. Tot slot heb ik ook nog een nougatine van pecannoten erbij gemaakt, om de taart helemaal af te maken!

Het leuke van deze carrot cake met roomkaasfrosting is, dat het twee lagen bevat. De onderlaag spuit je op met toefjes, die je mooi blijft zien als je de tweede laag erbovenop zet. Ook die laag spuit je op met toefjes en bestrooi je met wat nougatine. Het leukste is om deze taart op tafel te zetten waar je gasten bij zijn en de taart dan aan te snijden. Deze eye-catcher mag namelijk wel gezien worden!

Benodigdheden
  • 2 ronde springvormen van 20 cm
  • Hakmolentje
  • Garde
  • Bakpapier
  • Spuitzak met rond spuitmondje
  • Zeef
Ingrediënten
Voor het cakebeslag
  • 255 gram bloem + een beetje extra
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gram zonnebloemolie
  • 4 eieren
  • 280 gram wortel
  • 115 gram rozijnen
  • 90 gram pecannoten
  • 10 gram koek- en speculaaskruiden
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 sinaasappel
  • Snufje zout
Voor de roomkaasfrosting
  • 250 gram roomkaas
  • 125 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 125 gram poedersuiker
Voor de nougatine
  • 75 gram pecannoten
  • 60 gram kristalsuiker
  • 20 ml water
Bereidingswijze
Voor de cakelagen
  • Verwarm de oven voor op 175 °C en vet je springvormen lichtjes in. Bekleed de bodem van je springvormen met bakpapier. Doe dan een beetje bloem in je springvorm en zorg dat daarmee de randen worden bedekt. Wel de rozijnen 15 minuten in een schaaltje met lauwwarm water.
  • Rasp de wortels boven een mengkom en voeg daaraan de eieren toe. Klop door elkaar met behulp van een garde. Rasp de sinaasappel en voeg 1 eetlepel rasp toe samen met 20 milliliter sinaasappelsap.
  • Voeg hieraan de basterdsuiker en de zonnebloemolie toe en meng het weer door elkaar.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven de mengkom en voeg ook het zout toe. Meng het geheel goed door elkaar.
  • Hak de pecannoten fijn en dep de rozijnen droog. Voeg de pecannoten, de rozijnen en de koek- en speculaaskruiden toe aan de mengkom en spatel dit erdoorheen.
  • Verdeel je cakebeslag gelijkmatig over de twee springvormen. Zet je springvormen in het midden van de oven en bak de cakes goudbruin en gaar in circa 35 tot 40 minuten.
  • Haal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen in de vorm. Haal ze dan uit de springvorm en laat ze volledig afkoelen op een taartrooster.
Voor de nougatine
  • In de tussentijd dat de cake aan het afkoelen is, kun je starten met het maken van de nougatine. Leg hiervoor alvast een bakpapiertje klaar.
  • Zet een steelpannetje op het vuur en breng hierin de suiker met het water aan de kook. Zodra het kookt kunnen de pecannoten toe worden gevoegd. Zorg ervoor dat je het geheel constant stevig blijft doorroeren.
  • Na enkele minuten vormt er een witte suikerlaag om de noten heen. Blijf doorroeren totdat deze witte suikerlaag verandert in een goudbruine karamelkleur. Zodra de gehele witte suikerlaag weg is en de noten volledig zijn omrand met karamel kan het geheel vanuit de steelpan op het bakpapier worden gestort. Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur. Breek het geheel in stukken en doe het in de foodprocessor. Vermaal het het fijn zodat je nougatine krijgt!
Voor de roomkaasfrosting
  • Als de cakelagen volledig zijn afgekoeld, kun je starten met het maken van de roomkaasfrosting. Doe hiervoor de roomboter met de poedersuiker in de mengkom van de keukenmachine en met het geheel zacht in 5 minuten. Voeg dan de roomkaas toe en meng dit er ook nog 5 minuten doorheen.
Taart opbouwen
  • Dan is het nu tijd om de carrot cake met roomkaasfrosting op te bouwen. Snijd hiervoor de cakelagen gelijk met behulp van een scherp mes.
  • Leg één cakelaag voor je neer op een taartkarton of bord. Vul je spuitzak met rond spuitmondje met de roomkaasfrosting en spuit mooie ronde toefjes op de buitenste rand van de taart. Spuit vervolgens ook banen roomkaasfrosting op de binnenste ronde van de taart, zodat de volledige cakelaag roomkaasfrosting bevat. Verdeel de helft van de nougatine over het midden van de cakelaag.
  • Leg hierop de tweede cakelaag en herhaal de vorige stappen.
  • Bewaar de taart, totdat je hem aan wilt snijden, in de koelkast.
  • Geniet van je carrot cake met roomkaasfrosting!

Kijk hier voor nog meer taart recepten!