Citroen meringue laagjestaart
Taart – ? 1:30 uur + 2 uur wachten – ? 12-16 taartpunten
In de lente vind ik het altijd lekker om een wat frissere taart te maken. Zelf houd ik erg van lemon curd, omdat dit lekker zoet is, maar tegelijkertijd ook een zure tegenhanger geeft. In deze citroen meringue laagjestaart maak ik gebruik van een basis biscuittaart die ik ga vullen met een mascarpone slagroommengsel. Deze citroen meringue laagjestaart wordt afgewerkt met overheerlijke zelfgemaakte meringue toefjes.
Benodigdheden
- Gasbrandertje
- Mengkommen
- Keukenmachine
- Paletmes
- Taartrooster
- Spuitzakken
- (Steel)pannetje
Ingrediënten
Voor de biscuittaart
- 165 gram kristalsuiker
- 150 gram bloem
- 75 gram roomboter (gesmolten)
- 6 eieren
- 1 tl bakpoeder
Voor de lemoncurd
- 1x recept lemon curd
Voor de mascarponevulling
- 500 ml slagroom
- 250 gram mascarpone
- 75 gram poedersuiker
Trempreersiroop
- 50 ml water
- 45 gram suiker
- 25 ml rum (of een andere sterke drank)
Voor de meringue
- 55 ml eiwit (circa 1,5 ei)
- 80 gram kristalsuiker
- 1/2 tl maizena
- 3/4 tl azijn
Bereidingswijze
De biscuittaart
- Verwarm de oven voor op 160 °C.
- Vet 2 ronde bakvormen van 20 cm in met bakboter en bekleed de bodem met bakpapier.
- Doe de eieren in een mengkom samen met de suiker en meng het geheel 12 minuten. De volume zal ongeveer 3 keer verdubbelen.
- Zeef intussen de bloem samen met het bakpoeder 3 keer. Smelt ook de boter in een steelpannetje.
- Zodra het eimengsel klaar is, zeef je de helft van de bloem erin. Spatel de bloem voorzichtig met een metalen lepel erdoorheen. Voeg nu ook de andere helft toe en spatel dit er ook voorzichtig doorheen. Doe dit niet te lang, want het beslag moet lekker luchtig blijven. Voeg tot slot de gesmolten boter erbij en spatel dit er ook voorzichtig doorheen.
- Verdeel het beslag over de 2 bakvormen, zorg dat er in beide bakvormen evenveel beslag zit. Bak de biscuit in de oven in 20 – 25 minuten goudbruin. De cake is klaar zodra de biscuit loslaat van de randen en een satéprikker er droog uitkomt.
- Haal de biscuits uit de oven en haal ze uit de vorm. Laat de taarten volledig afkoelen op een taartrooster bedekt met bakpapier of een theedoek.
De tempreersiroop
- Doe de suiker samen met het water in een steelpannetje en breng het aan de kook. Laat de suikersiroop 1 minuut koken en blijf doorroeren met een metalen lepel totdat de suiker is opgelost. Giet het mengsel over in een hittebestendig bakje en doe er dan de sterke drank bij. Roer het eventjes door elkaar en zet dan opzij zodat het kan afkoelen.
Het mascarpone-slagroom mengsel
- Doe de mascarpone in een beslagkom en meng even kort los. Voeg dan de poedersuiker toe en meng dit erdoorheen. Dan kan de koude slagroom erbij en blijf je het mengen totdat een dikke slagroom ontstaat, die bijna stijf is.
Meringue
- Doe de eiwitten in een mengkom van een keukenmachine en zet de deze machine op de hoogste stand. Voeg iedere keer na 30 seconde een eetlepel toe. Hiermee zorg je ervoor dat de suiker iedere keer goed wordt opgenomen door de eiwitten. Zodra alle suiker is toegevoegd, klop je het geheel nog eens 5 minuten door.
- Maak intussen een papje van de maizena met de azijn, door dit door elkaar te roeren.
- Voeg dit bij het eiwit en meng het 30 seconde of totdat het maizena papje volledig is opgenomen
Taart opbouwen
- Snijd beide biscuittaarten door de midden zodat er 4 lagen ontstaan. Zelf heb ik maar drie taartplakken gebruikt, maar je kunt ze ook alle vier de taartplakken gebruiken.
- Leg een plak biscuittaart met de gladde kant naar onder op een taartkarton en bestrijk met het mascarpone-slagroom mengsel (circa 1 cm dik). Doe de lemon curd in een spuitzak en spuit 1/4 van de lemon curd geleidelijk over het mascarpone-slagroom mengsel.
- Pak een andere plak biscuittaart en herhaal de vorige stap nog een keer.
- Leg er dan de laatste plak op (of eventueel daarna nog een extra laag als je ze alle vier gebruikt, herhaal dan de vorige stap nog een keer. Zorg er wel voor dat je voldoende mascarpone-slagroom mengsel en lemon curd overhoudt). Bestrijk de gehele taart met het mascarpone-slagroommengsel en strijk het netjes af.
- Doe nu de meringue in een spuitzak en spuit netjes kleine toefjes op de bovenkant van de taart. Brand de meringue nu heel voorzichtig met een gasbrandertje, zodat er een lichtbruine kleur ontstaat. Probeer zo min mogelijk bij het mascarpone mengsel in de buurt te komen, want je wilt natuurlijk niet dat dit gaat smelten.
- Maak nu de citroen meringue laagjestaart af door druppeltjes lemon curd tussen de meringue toefjes in te spuiten.
- Smakelijk eten!
Meer zin in een andere laagjestaart? Probeer dan eens deze nougatinetaart met pecannoten.