Hazelnootschuimtaart met mokkacrème

Hazelnootschuimtaart met mokkacrème
Taart – ? 2 uur + 1 uur wachten – ? 10-12 taarpunten

Hazelnootschuimtaart met mokkacrème, een heerlijke taart die iets meer tijd en geduld vraagt om te maken. Maar dat is zeker de moeite waard! Deze hazelnootschuimtaart met mokkacrème bestaat uit drie lagen schuim met daartussen mokkacrème en slagroom. De taart smeer je op het eind af met de slagroom en versier je met zelfgemaakte nougatine van hazelnoten. De toefjes slagroom bovenop de taart met nog een paar extra hazelnoten, maken de taart helemaal af! Snel aan de slag met de hazelnootschuimtaart met mokkacrème.

Benodigdheden
  • (Steel)pan met dikke bodem
  • Foodprocessor
  • Keukenmachine (optioneel)
  • Bakpapier
  • Spuitzak met glad spuitmondje (1 cm) en kartelmondje
  • Eventueel een draai taartplateau
Ingrediënten
Voor de schuimplakken
  • 120 gram eiwit
  • 65 gram hazelnoten (zonder velletje)
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 120 gram poedersuiker
  • 25 gram maïzena
Voor de nougatine
  • 225 gram hazelnoten (zonder velletje)
  • 180 gram suiker
  • 65 ml water
Voor de mokka botercrème
  • 125 gram roomboter
  • 125 gram poedersuiker
  • 135 ml melk
  • 22 gram bloem
  • 50 gram van de praliné (die je maakt van de nougatine)
  • 2 el espresso
Voor de slagroom
  • 600 gram slagroom
  • 60 gram kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
Garnering
  • Paar hazelnoten
Bereidingswijze
Voor de nougatine
  • Start met het maken van de nougatine, zodat deze een tijdje af kan koelen. Verwarm de oven voor op 180 graden en rooster hierin de hazelnoten (ook direct de 65 gram hazelnoten die door het schuim gaan) in circa 7 minuten goudbruin. Houdt hierbij zelf ook een oogje in het zeil, dat ze niet te donker worden. Haal de noten uit de oven en laat ze een kwartiertje afkoelen. Draai de oven terug naar 150 graden en bekleed intussen een bakplaat met bakpapier
  • Zodra de noten een beetje zijn afgekoeld kan je er een (steel)pan bij pakken. Breng hierin 180 gram kristalsuiker en 65 ml water aan de kook. Zodra het kookt kunnen de hazelnoten toe worden gevoegd (houdt 65 gram apart voor de schuimplakken). Zorg ervoor dat je het geheel constant stevig blijft doorroeren. Dit is een behoorlijke arm-workout.
  • Na enkele minuten vormt er een witte suikerlaag om de noten heen. Blijf doorroeren totdat deze witte suikerlaag verandert in een goudbruine karamelkleur. Zodra de gehele witte suikerlaag weg is en de noten volledig zijn omrand met karamel kan het geheel vanuit de steelpan op de bakplaat met bakpapier worden gestort. Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur. Breek het geheel in stukken en doe het in de foodprocessor. Vermaal het het fijn zodat je nougatine krijgt!
  • Maal 50 gram van de gemaakte nougatine nog wat langer, totdat er praliné ontstaat. Dit heb je straks nodig voor de botercrème.
Voor de schuimplakken
  • Maal eerst de hazelnoten die afgekoeld zijn helemaal fijn.
  • Pak dan een nieuw stuk bakpapier en teken hierop 2 cirkels van 21 cm (hiervoor kun je bijvoorbeeld de onderkant van een taartvorm voor gebruiken). Op een ander stuk bakpapier teken je nogmaals 1 cirkel van 21 cm. Leg de vellen omgekeerd op de bakplaat.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten schuimig. Voeg iedere keer een eetlepel suiker toe en klop de eiwitten net zolang totdat een stevig schuim ontstaat. Zeef de poedersuiker en de maïzena boven de eiwitten en spatel dit er voorzichtig doorheen. Spatel daarna de hazelnootkruimels erdoorheen. Probeer niet te lang te spatelen!
  • Vul de spuitzak met het schuim en spuit er de drie schuimplakken mee. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de schuimplakken in 25 tot 45 minuten goudbruin, is een beetje afhankelijk van de oven (houd dus een oogje in het zeil). Als je gebruik maakt van twee bakplaten, wissel deze dan halverwege om.
  • Laat de schuimplakken nu volledig afkoelen.
Voor de mokka botercrème
  • Doe de melk samen met de bloem in een steelpannetje en zet deze op laag vuur. Blijf gedurende het opwarmen het geheel goed kloppen met een garde. Op een gegeven moment wordt het geheel vanzelf een papje. Dit duurt in totaal 3 minuten. Het “papje” is dik genoeg als een houten satéprikker er rechtop in kan blijven staan.
  • Zeef het geheel in een hittebestendige kom (duw het door de zeef heen met de bolle kant van een lepel) en zet even opzij.
  • Mix dan de boter met de poedersuiker in 5 minuten tot een glad geheel. Voeg dan het bloempapje toe en mix het geheel nogmaals 5 minuten. Tot slot mag de praliné en de espresso erbij. Klop dit er kort doorheen totdat de praliné en de espresso door de botercrème zijn opgenomen.
Voor de slagroom
  • Zodra de schuimplakken zijn afgekoeld kan de slagroom stijf worden geklopt samen met de suiker en het vanille-extract.
Taart opbouwen
  • Leg de eerste schuimplak op een taartkarton of eventueel op een andere ondergrond. Verdeel daarover de mokka botercrème. Leg daar de tweede schuimplak op en besmeer deze met een laag slagroom van ongeveer 1 centimeter. Leg hierop de laatste schuimplak. Smeer de taart af met de overgebleven slagroom aan zowel de boven- als aan de zijkanten. Houdt een beetje slagroom over voor de afwerking.
  • Bestrooi de taart met de zelfgemaakte nougatine door het over de bovenkant te strooien en het tegen de zijkanten aan te drukken. Het kan helpen om de taart op een draaiend taartplateau te zetten.
  • Doe de overgebleven slagroom in een spuitzak en spuit toefjes op de bovenkant van de taart. Druk per toefje er een hazelnoot in en je kunt heerlijk gaan genieten van deze hazelnootschuimtaart met mokkacrème.

Neem ook eens een kijkje bij de andere taart recepten.