Kardemomtaart met mascarponeroom

Kardemomtaart met mascarponeroom
Taart – ? 45 min + 25-30 min oventijd+ 1 uur afkoelen – ? 8-10 taartpunten

Online zag ik al vaker een kardemomtaart voorbij komen, al is het misschien niet de meest bekende taart. Kardemom had ik eerder al gebruikt om kaneelbroodjes te maken, maar nu dus voor het eerst in een taart. En dit werd een kardemomtaart met mascarponeroom. De kardemom proef je goed in de taart, zonder dat deze smaak te overheersend wordt. In de taart zitten gehakte walnoten verwerkt, voor een extra bite. Deze extra bite komt ook terug door de pistachenootjes bovenop de taart.

Voor deze kardemomtaart met mascarponeroom bak je twee lagen cake. Tussen de twee lagen zit een bosvruchten mascarponeroom die je ook bovenop de taart smeert. Dit zorgt voor prachtige lagen en geeft ook een mooie kleur aan je taart. Strooi tot slot nog wat gehakte pistachenootjes op je taart en je kunt echt gaan genieten! Nog nooit kardemom op in een taart? Ik zou zeggen ga meteen aan de slag en probeer het.

Benodigdheden
  • Twee ronde springvormen van 20 cm
  • Bakpapier
  • Keukenmachine
  • Hakmolen
  • Spatel
  • Zeef
Ingrediënten
Voor de cakelagen
  • 150 gram bloem + een beetje extra
  • 150 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 3 eieren
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 75 gram walnoten
  • 25 gram pistachenootjes (ongezouten en gepeld)
  • 8 gram bakpoeder
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 1,5 tl gemalen kardemom
  • Snufje zout
  • Bakboter
Voor de (bosvruchten) mascarpone-room
  • 250 gram mascarpone
  • 150 ml slagroom
  • 1 el kristalsuiker
  • 300 gram bosvruchtenjam
Bereidingswijze
Voor de cakes
  • Verwarm de oven voor op 170°C. Vet je springvormen licht in met een beetje boter en bekleed de bodem met bakpapier. Doe een beetje bloem in je springvorm en klop die rond, zodat de randen van je vorm bekleed zijn met een beetje bloem.
  • Doe de roomboter met de lichtbruine basterdsuiker en het vanille-extract in de mengkom van de keukenmachine en klop op normale snelheid 3 minuten.
  • Voeg dan één voor één de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige volledig is opgenomen.
  • Zodra alle eieren zijn opgenomen zeef je de bloem met het bakpoeder boven de mengkom en voeg je ook een klein snufje zout en de gemalen kardemom toe. Spatel dit er luchtig doorheen.
  • Hak tot slot je walnoten fijn met het hakmolentje en voeg toe aan het beslag. Spatel dit door het beslag.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de twee springvormen en bak de cakes in het midden van de oven goudbruin en gaar in circa 25 tot 30 minuten. Gebruik een satéprikker om te kijken of je cake gaar is. Als de satéprikker droog uit je cake komt, is het goed.
  • Laat de cakes even 5 minuten afkoelen in de vorm. Haal ze vervolgens uit de vorm en laat ze afkoelen op een taartrooster.
Voor de (bosvruchten)mascarpone room
  • Klop in een mengkom de mascarpone even los. Dit hoeft maar heel kort, want het moet niet te dun worden.
  • Klop de slagroom samen met de kristalsuiker stijf in een andere kom.
  • Meng de slagroom en de mascarpone kort door elkaar met behulp van een garde. Schep hierbij de bosvruchtenjam en meng dit er kort doorheen, zodat er een mooie roze kleur ontstaat.
  • Leg één cakeplak op een taartkarton of op een bord en snijd deze recht met behulp van bijvoorbeeld een scherp mes. Schep hierop de helft van de bosvruchten-mascarponeroom.
  • Snijd ook de tweede cakeplak glad en leg deze bovenop de mascarponeroom. Verdeel hierover de rest van de bosvruchten mascarponeroom.
  • Hak de pistachenootjes grof en garneer hiermee je taart.
  • Snijd je kardemomtaart met mascarponeroom in stukken en geniet ervan!

Kijk hier voor meer taart recepten!