Pecan pie

Pecan pie
Taart – ? 30 min + 45 min koelen + 1 uur oventijd – ? 10-12 taartpunten

Een pecan pie, alleen al als je deze taart ziet krijg je er zin in! Een pecan pie is een taart met pecannoten, op basis van eieren, boter en suiker. Je kunt kiezen voor verschillende soorten vullingen. In deze taart heb ik gewerkt met een combinatie van kristalsuiker en bruine suiker samen met honing. Door de bodem van de taart eerst blind te bakken en daarna gaar te bakken, wordt deze heerlijk krokant. Daarna giet je de vulling in de taart en bak je de taart verder af. De vulling blijft super sticky, wat echt fantastisch smaakt in combinatie met de pecannoten. Voor deze taart had ik zelf een quichevorm ovenschaal gebruikt, alleen deze heeft geen losse bodem. Wil je er zeker van zijn dat de taart mooi uit zijn vorm komt, kies dan voor een quichevorm met een losse bodem. De pecan pie kun je eten als taart, maar is ook erg lekker om te serveren als nagerecht!

Benodigdheden
  • Lage quichevorm van 26 cm
  • Bakpapier
  • Deegroller
  • Garde
  • Keukenmachine
  • Spatel
  • Blindbakbonen
  • Vershoudfolie
  • Aluminiumfolie
Ingrediënten
Voor de bodem
  • 135 gram roomboter
  • 135 gram witte basterdsuiker
  • 25 gram ei (circa 1/2 ei)
  • 275 gram bloem
  • 1 kleine tl Zout
  • 5 gram bakpoeder
  • 3 el water
  • Bakboter (voor invetten)
Voor de vulling
  • 200 gram pecannoten
  • 65 gram bruine basterdsuiker
  • 65 gram kristalsuiker
  • 150 gram roomboter
  • 230 gram honing
  • 4 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl kaneel
  • Snufje zout
Bereidingswijze
  • Begin met het maken van de bodem. Kluts hiervoor het ei en snijd de boter in stukjes. Doe deze samen met witte basterdsuiker in de kom van de keukenmachine en meng het geheel door elkaar in circa 2 minuten. Voeg dan de bloem, het bakpoeder, het zout en het water toe en meng net zolang totdat er een soepel deeg ontstaat. Dit duurt circa 3 minuten. Pak een stukje vershoudfolie en doe hierin het deeg. Druk het deeg een beetje plat tot een dikke ronde schijf en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
  • Verwarm na 20 minuten de oven voor op 180 °C en rooster hierin de pecannoten 5 minuten. Vet ook je quichevorm alvast in.
  • Haal je deeg uit de koelkast en rol deze uit tot een ronde plak van 3 mm dik. Beleg hiermee je quichevorm en druk overal voorzichtig aan, zodat het deeg ook mooi in de randjes komt te zitten. Snijd overtollig deeg weg en prik met behulp van een vork gaatjes in de bodem van je deeg. Het overtollige deeg dat je hebt weggesneden, kun je eventueel nog gebruiken om mini taartjes mee te maken.
  • Zet je quichevorm nu een kwartiertje in de diepvries. Dit zorgt ervoor dat het deeg straks stevig is tijdens het afbakken.
Afbakken van de bodem
  • Haal de quichevorm uit de diepvries en bedek deze met aluminiumfolie, druk dit voorzichtig tegen de bodem en de randen aan zodat al je deeg is bedekt met een laagje aluminiumfolie. Vul het aluminiumfolie nu met de bakbodem en bak de bodem 20 minuten. Haal na 20 minuten het folie en de bonen weg en bak je taartbodem nu goudbruin en gaar in circa 10 minuten.
  • Haal dat de taart uit de oven en laat volledig afkoelen.
  • Draai de oven nu wat lager naar 165°C.
Vulling maken
  • Smelt de roomboter in een steelpan totdat deze een lichtbruine kleur krijgt (beurre noisette). Laat de boter niet te donker kleuren, want dan krijgt deze een bittere smaak.
  • Voeg dan beide soorten suiker en de honing toe en breng dit op laag vuur aan de kook. Laat dit kort koken totdat de meeste suikerkristallen zijn opgelost. Haal dan het steelpannetje van het vuur en voeg het vanille-extract, de kaneel en het snufje zout toe en laat het geheel even een kwartiertje afkoelen.
  • Klop na een kwartier de eieren los in een mengkom en giet hierbij het suikermengsel. Meng met behulp van een garde alles goed door elkaar zodat er geen klontjes meer in zitten. Hak 75 gram van pecannoten grof en spatel de noten erdoorheen.
  • Giet de vulling op je bodem en versier de taart met de overige pecannoten. Bak de taart in 30 tot 40 minuten. De taart is gaar als de vulling redelijk stevig aanvoelt.
  • Laat de pecan pie op kamertemperatuur volledig afkoelen, zodat de taart nog wat steviger kan worden.
  • Geniet ervan!

Kijk hier voor nog meer taart recepten.