Sinaasappel kwarktaart

Sinaasappel kwarktaart
Taart – ? 1 uur + 5 uur opstijven in de koelkast – ? 8-10 taartpunten

Ik kwam op het idee voor deze sinaasappel kwarktaart omdat het bijna Koningsdag is. En wat mij betreft, hoort er bij Koningsdag Oranje gebak. Deze sinaasappel kwarktaart is heerlijk luchtig en fris van smaak door de toevoeging van sinaasappelsap en sinaasappelrasp. De sinaasappelglazuur bovenop de kwarktaart, maakt het helemaal af. Om het een extra feestelijke taart te maken, heb ik bovenop slagroom toegevoegd met sprinkles en stukjes sinaasappel.

Benodigdheden
  • Ronde springvorm van 24 cm
  • Bakpapier
  • Hakmolentje/Garde
  • Zeef
Ingrediënten
Voor de bodem
  • 200 gram speculaasjes
  • 65 gram roomboter
Voor de vulling
  • 500 gram volle kwark
  • 250 gram slagroom
  • 4 sinaasappels
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 10 gelatineblaadjes
Voor de sinaasappelglazuur
  • 300 ml sinaasappelsap
  • 4 gelatineblaadjes
Voor de garnering
  • 125 ml slagroom
  • 1 sinaasappel
  • Sprinkles (optioneel)
Bereidingswijze
Voor de bodem
  • Vet de springvorm lichtjes in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Smelt de roomboter in een pannetje. Maal in de tussentijd de speculaasjes fijn. Dit kun je doen in een hakmolentje, maar je kunt de koekjes ook in een diepvrieszakje doen en een deegroller gebruiken om ze fijn te malen.
  • Doe de speculaasjes bij de roomboter in het pannetje en roer het goed door elkaar.
  • Verdeel de bodem van de springvorm met het koekjesmengsel en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet tot gebruik in de koelkast.
Voor de vulling
  • Laat de blaadjes gelatine weken in een kom met koud water voor 10 minuten. Rasp één sinaasappel en knijp ze vervolgens alle vier uit. Haal het sinaasappelsap door een zeef en doe het sinaasappelsap dan in een pannetje. Verwarm de sinaasappelsap kort. Knijp de blaadjes gelatine uit en voeg ze één voor één toe aan het sinaasappelsap. Blijf doorroeren met een garde. Giet het sinaasappelsap even over in een maatbeker en zet even in de koelkast.
  • Doe de kwark in een mengkom en voeg hieraan het sinaasappelrasp toe. Meng door elkaar.
  • Klop de slagroom in een andere kom bijna stijf samen met de witte basterdsuiker.
  • Giet beetje bij beetje het sinaasappelsap met gelatine bij de kwark. Meng iedere keer goed door. Voeg dan de slagroom toe en spatel dit erdoorheen.
  • Haal je bodem uit de koelkast en giet hierop het kwark-slagroommengsel. Zet je kwarktaart voor minimaal 4 uur in de koelkast, zodat de vulling goed kan opstijven.
Voor de vulling
  • Doe de gelatineblaadjes in een kommetje met koud water en laat ze voor 10 minuten weken.
  • Doe na 10 minuten het sinaasappelsap even in een zeef en voeg het sinaasappelsap toe aan een pan. Zet het pannetje op laag vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze één voor één toe aan het sinaasappelsap. Meng iedere keer goed door met behulp van een garde.
  • Haal je sinaasappel kwarktaart uit de koelkast en giet hierop je sinaasappelglazuur.
  • Zet de taart nu minimaal voor 1 uur terug in de koelkast, zodat het glazuur op kan stijven.
  • Snijd een sinaasappel in plakjes en garneer hiermee je taart.
Voor de garnering
  • Klop de slagroom stijf samen met de suiker. Snijd de sinaasappel in plakken en vervolgens ieder plakje in vieren.
  • Spuit je sinaasappel kwarktaart op met de slagroom en bestrooi met wat sprinkles. Zet je sinaasappelstukjes in de slagroomtoefjes.
  • Geniet ervan!

Kijk hier voor meer taart recepten!