Speculoos cheesecake

Speculoos cheesecake
Taart – ? 30 min + 2:30 uur oven + 1 nacht opstijven – ? 12 taartpunten

Het werd weer eens tijd voor een lekker cheesecake recept, deze keer een speculoos cheesecake. De speculoos zit in deze taart verwerkt als koekjes en als pasta, oftewel voldoende speculoos smaak. Voor het maken van een cheesecake moet je even de tijd nemen. Je moet een cheesecake namelijk rustig bakken en daarna een tijdje laten afkoelen in de oven. Een scheur in een cheesecake krijg je namelijk vrij snel, dus het is altijd goed om een aantal stappen te doorlopen. Deze speculoos cheesecake kun je dan ook het beste maken op een vrije middag of in het weekend. Zorg ervoor dat je zowel de ricotta als de crème fraîche een uurtje voor gebruik uit de koelkast haalt.

Deze speculoos cheesecake maak je met ricotta en crème fraîche, wat het een lekkere romige taart maakt. In de taart is zowel citroensap als citroenrasp verwerkt, om de taart een frisse tegenhanger te geven. Dat vind ik persoonlijk wel lekker, want een cheesecake is altijd best een heftig taart. Echt een calorieënbommetje, maar wel héérlijk!

Benodigdheden
  • Ronde springvorm van 22 cm
  • Bakpapier
  • Foodprocessor/Hakmolentje/Deegroller
  • Kwastje
  • Keukenmachine/Handmixer
  • Ovenschaal
Ingrediënten

Voor de bodem

  • 175 gram speculoos koffieleutjes
  • 50 gram roomboter

Voor de vulling

  • 500 gram ricotta (op kamertemperatuur)
  • 350 gram crème fraîche (op kamertemperatuur)
  • 300 gram kristalsuiker
  • 5 eieren
  • 1 citroen (rasp en sap)
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 el maïzena
  • 1 el water

Voor de topping

  • 125 gram speculoospasta
  • 75 gram speculoos koffieleutjes
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 150 °C.

Voor de bodem

  • Zet een steelpannetje op laag vuur en laat hierin de roomboter smelten.
  • Maal intussen de koffieleutjes fijn in een foodprocessor of in een hakmolentje. Heb je dit niet, gebruik dan een deegroller.
  • Voeg de vermalen koffieleutjes toe aan het pannetje met de gesmolten roomboter en meng het goed door elkaar. Je zult zien dat de gemalen koffieleutjes lekker aan elkaar gaan plakken.
  • Vet de springvorm in en bedek de bodem met bakpapier. Stort de gemalen koffieleutjes op de bodem en druk dit met de bolle kant van een lepel even goed aan. Op die manier krijg je een strakke bodem.

Voor de vulling

  • Doe de ricotta, de crème fraîche, de suiker, het citroensap, de citroenrasp en het vanille-extract in de mengkom en meng dit kort door elkaar (circa 2 minuten).
  • Maak intussen een maïzenapapje door de maïzena te mengen met het water. Voeg dit papje samen met de eieren toe aan de mengkom. Meng nog even kort door, zodat alles net is gemengd en het beslag glad is. Als je namelijk te lang mengt, kan het gebeuren dat je taart gaat scheuren. Giet het mengsel op de taartbodem.
  • Zet een ovenschaal met een beetje water onderin de oven, dit fungeert als stoombadje. Dit zorgt ervoor dat de cheesecake gelijkmatig gaart en niet zal uitdrogen. Zet vervolgens de speculoos cheesecake in het midden van de oven en bak deze in circa 60 minuten af. Open de oven tussendoor niet. Hierdoor kunnen namelijk scheuren in de cheesecake ontstaan.
  • Als je cheesecake na een uurtje bakken nog redelijk licht is, is dat geen probleem. Beweeg de cheesecake een beetje heen en weer. Als de randen al harder zijn en de binnenkant nog een beetje wiebelig, dan is dat prima. Laat de cheesecake nu nog 1,5 uur afkoelen in een gesloten oven. Laat de cheesecake vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur op het aanrechtblad en zet de cheesecake dan een hele nacht in de koelkast zodat deze opstijft. Dit zorgt voor het beste resultaat.

Voor de topping

  • Verwarm de speculoospasta een beetje in een steelpannetje, zo wordt de pasta beter smeerbaar. Smeer de bovenkant van de cheesecake volledig met de speculoospasta. Beleg met de helft van de koekjes en verkruimel de overige koekjes in grove stukjes. Garneer vervolgens met de grove stukjes koffieleutjes. Zet de cheesecake nog even terug in de koelkast, zodat de topping weer hard wordt.
  • Geniet lekker van deze overheerlijke speculoos cheesecake!

Tip: is er toch een scheur ontstaan in je taart? Geen probleem. Hier zie je namelijk niks meer van als je de taart versierd met de speculoospasta en de koffieleutjes.

Speculoos cheesecake bovenaanzicht

Bewaaradvies: deze speculoos cheesecake kun je 4 dagen in de koelkast bewaren.

Kijk hier voor meer taart recepten!