Speculoos-chocoladetaart

Speculoos-chocoladetaart
Taart – ? 1 uur + 2 uur wachten – ? 12 taartpunten

Chocoladetaart, altijd lekker, toch? Deze heerlijke chocolade laagjestaart is gevuld met een romige speculoos botercrème. De smaken van speculoos en chocolade gaan erg goed samen, dat komt perfect tot uiting in deze speculoos-chocoladetaart. Ik heb gekozen voor een robuuste taart, omdat ik het persoonlijk wel mooi vindt als je de botercrème goed ziet zitten. Je kunt er ook voor kiezen om de taart ook af te strijken met de botercrème. Zorg er dan wel voor dat je wat extra botercrème maakt.

Benodigdheden
  • 2 of 3 ronde springvormen van 20 cm
  • Bakpapier
  • Keukenmachine
  • Spuitzak
  • Taartroosters
  • Taartkarton (optioneel)
Ingrediënten

Voor de taart

  • 300 gram kristalsuiker
  • 270 gram bloem (gezeefd)
  • 230 ml karnemelk
  • 120 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 50 gram cacao (gezeefd)
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl zout
  • 2 eieren (L)
  • 1 el witte-wijnazijn
  • 1 tl baking soda

Voor de speculoos-botercrème

  • 300 gram boter
  • 85 gram ei
  • 165 gram suiker
  • 55 ml water
  • 5 grote tl speculoos

Garnering

  • 4 koffieleutjes
Bereidingswijze

Taart

  • Verwarm de oven voor op 170 °C. Als je 3 taartvormen hebt, vet je ze allemaal in met boter en bekleed je de bodem van de taartvorm met bakpapier. Als je er 1 of 2 hebt, dan bak je de taart één voor één af.
  • Klop de boter samen met de suiker in de keukenmachine in 3 tot 4 minuten heel licht en luchtig. Voeg dan een voor een de eieren toe. Doe eerst één ei erbij en voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen. Schraap in de tussentijd een keer de wand van je mengkom schoon.
  • Nu mogen de bloem en de karnemelk erbij, dit gaat in 5 fasen. Doe eerst 90 gram van de gezeefde bloem erbij en klop het goed door. Voeg dan de helft van de karnemelk toe en meng het geheel weer. Nu mag er weer 90 gram bloem bij gevolgd door de karnemelk en het laatste gedeelte van de bloem. Zorg dat je tussen iedere fasen het geheel goed doorklopt, voordat je naar de volgende stap gaat.
  • Voeg de cacao, het zout en het vanille-extract toe en meng het geheel. Meng de witte wijnazijn met de baking soda in een apart bakje, je zult zien dat dit gaat bruisen. Voeg dit bij het beslag en meng het geheel voor de laatste keer goed door.
  • Bak de taart af in het midden van de oven voor 20 tot 25 minuten. De taart is goed als het gebak van de wand loslaat en het midden van de taart stevig aanvoelt.
  • Laat de taart in de vorm 10 minuten afkoelen en haal ze dan uit de springvorm en laat ze volledig afkoelen op een taartrooster (dit duurt ongeveer 2 uur). Leg de taarten met de bovenkant naar beneden.

Voor de speculoos botercrème

  • Klop de eieren luchtig op hoge snelheid in de kom van de keukenmachine. Intussen maak je de suikerstroop. Doe hiervoor de suiker met het water in een steelpannetje en zet op het vuur. Laat het geheel koken tot 120 graden. Zodra deze temperatuur is bereikt mag het vuur uit en mag de keukenmachine op een lagere snelheid worden gezet. Giet straalsgewijs de suikerstroop bij de luchtige eieren. Zodra alle suikerstroop is toegevoegd mag de snelheid van de keukenmachine weer omhoog. Klop het geheel door tot circa 30 °C. Voeg nu eetlepel voor eetlepel de roomboter toe. Je kunt een nieuwe eetlepel toevoegen, zodra de roomboter van de vorige eetlepel volledig is opgenomen. Zodra alle boter is opgenomen, mag de speculoos erbij. Klop nog eventjes kort door, totdat alle speculoos is opgenomen in de botercrème.

Taart opmaken

  • Nu is het tijd om de taart mooi op te gaan maken! Leg één plak taart op een taartkarton of op een bord. Smeer een 2 cm dikke laag botercrème erop en leg dan de volgende taartplak erop. Herhaal dit nogmaals. Smeer dan de overgebleven botercrème bovenop de taart, dit mag gewoon robuust.
  • Maal de koffieleutjes fijn in een hakmolentjes of met je handen. Strooi dit bovenop de taart.
  • Je speculoos-chocoladetaart is klaar om gegeten te worden!

Bewaaradvies: bewaar deze speculoos-chocoladetaart in de koelkast. Dan kun je de taart circa 4 dagen serveren. Haal de taart een kwartiertje voor serveren uit de koelkast

Tip: kijk hier voor meer taart recepten!