Twix taart
Taart – ? 1 uur + 3 uur koelen + 30 min oventijd – ? 10 taartpunten
Als je van deze Twix taart het kunt houden bij één stukje, dan vind ik dat erg knap! Deze heerlijke Twix taart bestaat uit een knapperige bodem met daarop een zelfgemaakte karamel en een laag melkchocolade. Oftewel, dit is eigenlijk een hele grote Twix. Zodra je de taart aansnijdt, loopt de karamel er al uit. Hoe lekker is dat!
Benodigdheden
- Langwerpige quichevorm
- Deegroller
- Keukenmachine
- Spatel
- Blindbakbonen
- Vershoudfolie
- Aluminiumfolie
Ingrediënten
Voor de bodem
- 45 gram roomboter
- 45 gram witte basterdsuiker
- 8 gram ei
- 90 gram bloem
- 1/4 tl zout
- 2 gram bakpoeder
- 1 el water
- Bakboter (voor invetten)
Voor de karamel laag
Voor de chocolade laag
- 200 gram melkchocolade
Bereidingswijze
- Begin met het maken van de bodem. Kluts hiervoor het ei en snijd de boter in stukjes. Doe deze samen met witte basterdsuiker in de kom van de keukenmachine en meng het geheel door elkaar in circa 2 minuten. Voeg dan de bloem, het bakpoeder, het zout en het water toe en meng net zolang totdat er een soepel deeg ontstaat. Pak een stukje vershoudfolie en doe hierin het deeg. Druk het deeg een beetje plat tot een ronde schijf en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
- Verwarm na 30 minuten de oven voor op 180 °C en vet de quichevorm alvast in.
- Haal je deeg uit de koelkast en rol deze uit tot een langwerpige plak van circa 2 mm dik. Beleg hiermee je quichevorm en druk overal voorzichtig aan, zodat het deeg ook mooi in de randjes komt te zitten. Snijd overtollig deeg weg en prik met behulp van een vork gaatjes in de bodem van je deeg. Het overtollige deeg dat je hebt weggesneden, kun je eventueel nog gebruiken om mini taartjes mee te maken.
- Zet je quichevorm nu een kwartiertje in de diepvries. Dit zorgt ervoor dat het deeg straks stevig is tijdens het afbakken.
Afbakken van de bodem
- Haal de quichevorm uit de diepvries en bedek deze met aluminiumfolie, druk dit voorzichtig tegen de bodem en de randen aan zodat al je deeg is bedekt met een laagje aluminiumfolie. Vul het aluminiumfolie nu met de bakbodem en bak de bodem 20 minuten. Haal na 20 minuten het folie en de bonen weg en bak je taartbodem nu goudbruin en gaar in circa 5 tot 10 minuten.
- Haal dat de taart uit de oven en laat volledig afkoelen.
Karamel maken
- In de tussentijd dat de taartbodem aan het bakken is, kun je alvast de zelfgemaakte karamel maken. Zodra deze klaar is, giet je deze in een maatbeker met schenktuitje. Dit zorgt ervoor dat je de karamel straks eenvoudig in de taart kunt gieten.
- Zodra de taartbodem is afgekoeld, giet je de karamel voorzichtig op de bodem. Zet je taart nu voor minimaal 1 uur in de koelkast, zodat de karamel wat harder kan worden. Het liefst nog iets langer.
Voor de chocolade laag
- Als de karamel hard genoeg is, kun je de melkchocolade gaan smelten. Dit kun je au-bain-marie doen, of je kunt het voorzichtig in de magnetron doen.
- Giet de chocolade op de karamellaag en verdeel deze voorzichtig over de gehele taart met behulp van een spatel. Doe dit echt voorzichtig, want de karamel zal niet helemaal hard zijn.
- Zet de taart nu weer terug in de koelkast voor minimaal een uur, zodat de chocoladelaag ook uithard.
- Snijd de Twix taart in dunne plakjes en je kunt heerlijk gaan genieten! Je zult zien dat de karamel er een beetje uitloopt bij het aansnijden, maar dit is niet erg. Het is juist lekker dat de karamel niet te hard is!
Kijk hier voor nog meer taart recepten.