Vegan appeltaart

Vegan appeltaart
Taart – ? 45 min + 45-60 min oven – ? 8-10 taartpunten

Het kan best een uitdaging zijn om een vegan taart te bakken. In veel taarten die je echt moet bakken, gaan eieren en roomboter. Tegenwoordig is roomboter heel eenvoudig te vervangen door een plantaardige roomboter, die ook nog eens erg lekker van smaak is. In deze vegan appeltaart heb ik de eieren weggelaten en met succes! Deze vegan appeltaart is heerlijk en smaakt echt naar een klassieke appeltaart.

Ik heb gekozen voor een kleine springvorm die volledig bekleed is met het deeg. Hierdoor is het een lekkere hoge appeltaart geworden die goed gevuld is met appels en rozijnen. Héérlijk. Lekker om er wat (plantaardige) slagroom bij te serveren!

Benodigdheden
  • Ring van 20 cm
  • Mixer/keukenmachine
  • Bakpapier
  • Deegroller
  • Kwastje
  • Vershoudfolie
Ingrediënten
Voor het taartdeeg
  • 300 gram bloem + beetje extra om te bestuiven
  • 190 gram plantaardige roomboter + een beetje extra
  • 100 gram suiker
  • 7 gram bakpoeder
  • 2 el ijskoud water
  • Snufje zout
Voor de appelvulling
  • 1 kilo appels (Jonagold/Elstar)
  • 40 gram suiker
  • 75 gram rozijnen
  • 1/2 citroen (het sap)
  • 2 tl kaneel
  • 8 theebiscuits
Afwerking
  • 1 el abrikozenjam
Bereidingswijze
Voor het taartdeeg
  • Meng de bloem met het bakpoeder, de suiker en het zout goed door elkaar! Voeg de boter koud en in blokjes toe, samen met het water. Meng alles weer goed door elkaar totdat er een soepel deeg ontstaat. Doe het deeg in wat vershoudfolie en koel het deeg een half uur in de koelkast.
  • Haal na een half uur uit de koelkast en snijd 2/3 van het deeg eraf om te gebruiken. Doe de rest van het deeg weer terug in het vershoudfolie en leg dit in de koelkast.
  • Leg een vel bakpapier op je keukenaanrecht en bestrooi met een beetje bloem. Leg hierop je deegplak en rol deze uit tot een cirkel van circa 3 mm dik. Vet je springvormring in en druk deze in het deeg. Hetgeen wat je nu eigenlijk doet is, de taart bakken op de bakplaat met een losse ring, in plaats van ook de bodem te gebruiken van je springvorm.
  • Snijd de rest van het deeg eromheen weg. Rol dit uit tot een langwerpige strook ter hoogte en breedte van je springvormring. Zorg ervoor dat de plak weer circa 3 mm dik is, zodat het deeg overal even dik is.
  • Gebruik een vork om gaatjes in de bodem van je taart te prikken en zet de taart nu weer een half uurtje in de koelkast om te koelen.
Vulling maken
  • Verwarm je oven voor op 180°C.  
  • Wel de rozijnen in een bakje in lauwwarm water.
  • Schil de appels en snijd in stukjes. Voeg het citroensap toe en meng goed door elkaar. Dep de rozijnen een beetje droog en voeg toe aan de appels samen met de suiker en de kaneel. Meng alles goed door elkaar en zet even opzij.
Taart opbouwen
  • Haal je springvorm bekleed met taartdeeg uit de koelkast. Doe de theebiscuit in een zakje en verkruimel deze fijn. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een deegroller.
  • Verdeel de verkruimelde koekjes over de bodem van je taart en voeg dan het appelmengsel toe. Druk even goed aan.
  • Haal het overgebleven taartdeeg uit de koelkast. Maak hier rolletjes van en leg die bovenop je taart zodat er een mooi patroon ontstaat.
  • Bak de vegan appeltaart in het midden van de oven goudbruin en gaar in 45-60 minuten.
  • Haal de taart na het bakken uit de oven. Als het goed is kun je de ring eenvoudig verwijderen, maar ben wel een beetje voorzichtig.
Taart afwerken
  • Verwarm de abrikozenjam in een pannetje zodat deze wat verdunt. Dit duurt circa 1 à 2 minuten.
  • Gebruik een kwastje om de abrikozenjam over de appels te smeren. Dit geeft je vegan appeltaart net wat extra glans en smaak!

Kijk hier voor nog veel meer taart recepten!