Gezonde kwark repen

Gezonde kwark repen
Tussendoortje – ? 1 uur + 6 uur wachten – ? 12 repen

Ik probeer altijd zoveel mogelijk afwisseling te zoeken in de tussendoortjes die ik eet. Doordeweeks kies ik voor gezonde tussendoortjes die ook eenvoudig mee kunnen worden genomen naar het werk. Vandaag deel ik een nieuwe recept voor gezonde kwark repen. Naast dat het een tussendoortje is, kun je deze gezonde kwark repen ook prima eten als ontbijt of serveren als toetje. De bodem van deze gezonde kwark repen bestaat uit havermout, pecannoten en dadels. De dadels zorgen ervoor dat de bodem lekker plakkerig is. Daarop komt een laag kwark vermengd met een zomerfruitpuree. Tot slot een laag fruit gelatine ook van zomerfruit. Oftewel een eiwit- en fruitrijk tussendoortje!

Benodigdheden
  • Vierkant bakblik van 20×20 cm
  • Bakpapier
  • Foodprocessor/Hakmolentje
  • Zeef
Ingrediënten
Voor de bodem
  • 150 gram havermout
  • 100 gram pecannoten
  • 100 gram dadels (zonder pit)
  • 3 el zonnebloemolie
  • 2 el water
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden
Voor de kwarklaag
  • 1000 ml magere kwark
  • 350 gram zomerfruit (diepvries)
  • 1/2 citroen (het sap)
  • 10 gelatineblaadjes
Voor de fruitgelatine laag
  • 250 gram zomerfruit (diepvries)
  • 2 gelatineblaadjes
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/2 citroen (het sap)
Bereidingswijze
Voor de bodem
  • Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng de havermout met de koek- en speculaaskruiden en verdeel dit over de bakplaat. Bak 5 minuten in het midden van de oven.
  • Kook intussen wat water en leg de dadels in een bakje. Giet het kokende water erover en laat het 5 minuten weken.
  • Schuif na 5 minuten de havermout een beetje opzij en leg de pecannoten erbij op de bakplaat. Bak het nogmaals 5 minuten af.
  • Doe de havermout en de pecannoten in een foodprocessor. Knijp de dadels uit en voeg deze samen met de zonnebloemolie ook toe aan de foodprocessor. Maal het geheel fijn tot een kleverige substantie. Voeg halverwege 2 el water toe.
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier en stort het havermoutmengsel erin (ik bekleed een vierkante bakvorm altijd met 2 stroken bakpapier die uitsteken boven de vorm. Zo kun je straks het geheel makkelijk uit de bakvorm krijgen). Verdeel het gelijkmatig over de bodem en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel.
  • Zet tot gebruik even in de koelkast.
Voor de kwarklaag
  • Je kunt meteen verder met het maken van de kwarklaag. Week hiervoor de gelatineblaadjes 15 minuten in koud water.
  • Doe het zomerfruit in een (steel)pannetje samen met het citroensap. Kook het geheel gedurende 10 minuten. Blijf goed doorroeren.
  • Doe na 10 minuten het zomerfruit in een zeef en druk het er goed doorheen. Hetgeen dat achterblijft in de zeef mag je weggooien.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze één voor één toe aan de zomerfruitpuree. Roer dit er met een garde doorheen zodat de gelatineblaadjes helemaal oplossen. Ga hiermee door totdat alle gelatineblaadjes erin zitten.
  • Klop in een mengkom de kwark even los met behulp van een garde. Voeg de zomerfruitpuree toe aan de kwark en meng het erdoorheen met de garde (dit hoef je niet lang te doen, het is goed genoeg als de puree er goed in is vermengd).
  • Stort de kwark op de bodem en zet in de koelkast. Laat het een half uurtje opstijven.
Voor de fruitgelatine
  • Als de kwark een kwartiertje in de koelkast staat kun je beginnen aan de laatste laag, de fruitgelatine. Hierbij herhaal je eigenlijk het proces van de vorige stap.
  • Week de twee gelatineblaadjes 15 minuten in koud water.
  • Kook het geheel gedurende 10 minuten. Blijf goed doorroeren.
  • Doe na 10 minuten het zomerfruit in een zeef en druk het er goed doorheen. Hetgeen dat achterblijft in de zeef mag je weggooien.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze één voor één toe aan de zomerfruitpuree. Roer dit er met een garde doorheen zodat de gelatineblaadjes helemaal oplossen. Ga hiermee door totdat alle gelatineblaadjes erin zitten. Voeg nu de vanillesuiker toe en roer dit erdoorheen. Als dit ook is opgelost kun je de fruitgelatine op de kwark gieten. Ga een beetje met de bakvorm op en neer zodat de fruitgelatine over alle kwark is verdeeld.
  • Zet de bakvorm nu voor minimaal 6 uur in de koelkast.
  • Haal het geheel voorzichtig uit de bakvorm en snijd de “plak” in 12 repen.
  • Geniet ervan!

Bewaardadvies: de repen kun je in de koelkast voor 4 dagen bewaren. Je kunt het ook eenvoudig invriezen. Haal de repen er wel op tijd uit voordat je ze op wilt eten.

Kijk hier voor nog meer gezonde tussendoortjes.