6 recepten voor quarantaine comfort food
Van Green Food Lab ontving ik een super leuke Stay Positve @home box vol lekkere dingen om thuis te gaan koken. Bij deze box zaten maar liefst 12 recepten, opgedeeld in 6 recepten voor quarantaine comfort food en 6 recepten om lekker te bakken in quarantaine tijd. Het leuke is, dat ik deze recepten met jullie mag delen, zodat jullie ook lekker aan de slag kunnen gaan!
Nu we veel binnen moeten blijven, kunnen we onze tijd maar het beste waardevol besteden. Met dit herfstweer snakken we natuurlijk allemaal naar echt comfort food, om onder een dekentje of bij kaarslicht op te eten. Dus gebruik je tijd goed, en ga lekker uitgebreid in de keuken aan de slag met deze heerlijke comfort food recepten!
Maak bijvoorbeeld vegan pompoenrisotto met gebakken paddenstoelen en geroosterde hazelnoten, een nachoschotel van gevulde rode puntpaprika’s met avocadosaus, of romige champignonsoep van huisgemaakte paddenstoelenbouillon. Of trakteer jezelf op gele curry van bloemkool met geroosterde kikkererwten, zwarte pasta met witte truffelsaus en spinazie, of – als je juist even géén zin hebt om te koken – een verse, kleurrijke Pizza Positiva. Ga lekker de keuken in, ontdek nieuwe recepten en #staypositive!
Vegan pompoenrisotto met gebakken paddenstoelen, rode ui en geroosterde hazelnoten
Deze pompoenrisotto is een heerlijk, verwarmend gerecht en past perfect bij herfstige dagen. Dus #staypositive en breng de dag gezellig door in de keuken!
Ingrediënten
voor 4 personen
- 300 g Lassie risottorijst
- 1 flespompoen
- 200 g gemengde paddenstoelen
- 2 rode uien
- 2 tl balsamicoazijn
- 100 g hazelnoten
- 2 el agavesiroop
- 1,25 l groentebouillon
- 10 blaadjes verse salie
- 4 el olijfolie
- zout en peper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Verwijder de schil en zaadlijsten van de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes van 2 cm. Snijd de rode uien in ringen, scheur eventuele grote paddenstoelen in kleinere stukken en snijd de salie grof.
- Verdeel de pompoenblokjes over een met bakpapier beklede bakplaat, breng op smaak met zout en peper en rooster het geheel 20 minuten in de oven.
- Haal de pompoen uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 175 °C.
- Meng de hazelnoten met de agavesiroop en verdeel deze over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de hazelnoten 10 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Schud de hazelnoten halverwege de kooktijd een keer om.
- Verhit ondertussen twee eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en voeg hier Lassie risottorijst aan toe, roerbak de rijstkorrels totdat de korrels glanzen. Voeg ongeveer een soeplepel bouillon toe aan de pan en wacht tot de bouillon is opgenomen voordat je een nieuwe lepel bouillon aan de risotto toevoegt. Herhaal deze stap totdat de risotto gaar is en de bouillon op is, dit duurt ongeveer 20 minuten. Roer tot slot de pompoen door de risotto.
- Verhit ondertussen een eetlepel olijfolie in een koekenpan en roerbak hier de paddenstoelen in op hoge temperatuur, dit duurt ongeveer 5 minuten, voeg de laatste minuut de gesneden salie toe.
- Voeg opnieuw een eetlepel olijfolie toe aan de pan en roerbak de rode ui op middelhoge temperatuur totdat deze zacht is geworden, dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg de balsamicoazijn toe aan de rode ui, verlaag de temperatuur en laat het geheel nog 2-3 minuten pruttelen.
- Verdeel de pompoenrisotto over de borden en garneer met gebakken paddenstoelen, rode ui en geroosterde hazelnoten.
Geniet van dit quarantaine comfort food en stay positive! #staypositive
Receptcredits: Lassie
Nachoschotel van gevulde rode puntpaprika’s met avocadosaus
Een goedgevulde nachoschotel is het perfecte comfort food, en met de duurzaam geteelde rode puntpaprika’s van Growers United is het ook nog eens verantwoord. Wist je dat een puntpaprika meer vitamine C bevat dan een normale paprika? Kook erop los en #staypositive!
Ingrediënten
- 4 rode puntpaprika’s
- 2 avocado’s
- 1 jalapeño
- 1 limoen
- 400 g zwarte bonen
- 400 g tomatenblokjes
- 200 g cherrytomaten
- 150 g mais
- 125 g zure room
- 100 g geraspte cheddar
- 100 g ijsbergsla
- 50 g nachos
- 15 g koriander
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
½ tl uienpoeder - zout en peper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Halveer de rode puntpaprika’s in de lengte. Snijd door de steeltjes heen. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en spoel de paprika’s onder koud water schoon. Dep de paprikahelften droog met keukenpapier en leg ze met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Meng de tomatenblokjes, zwarte bonen en de helft van de mais met het gerookte paprikapoeder, komijnpoeder en uienpoeder in een kom. Schep het mengsel in de paprikahelften en verdeel hier de geraspte cheddar over. Verkruimel tot slot de nachos over de gevulde paprika’s.
- Dek de bakplaat af met aluminiumfolie en bak de gevulde paprika’s 20 minuten in de oven.
- Halveer ondertussen de cherrytomaatjes, snijd de ijsbergsla fijn, de koriander grof en de jalapeño in plakjes.
- Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een kom. Prak het vruchtvlees fijn, voeg de zure room toe en meng tot een gladde avocadosaus. Halveer de limoen, pers het sap uit en voeg dit toe aan de avocadosaus. Roer de saus nog een keer door, proef en breng op smaak met zout en peper.
- Haal de gevulde paprika’s uit de oven en verdeel hier de overgebleven mais, cherrytomaten, ijsbergsla, koriander, jalapeño en avocadosaus over en serveer direct.
Geniet van dit quarantaine comfort food en stay positive! #staypositive
Receptcredits: Growers United
Romige champignonsoep van huisgemaakte paddenstoelenbouillon
Deze hartverwarmende, romige champignonsoep is comfort food ten top! Dus #staypositive en kruip onder een dekentje met een kopje huisgemaakte soep!
Ingrediënten
voor 4 personen
- 250 ml Blue Band Finesse voor Koken
- 400 g kastanjechampignons
- 200 g gemengde paddenstoelen
- 1 witte ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 10 g verse tijm
- 5 g gedroogd eekhoorntjesbrood
- 1 laurierblad
- 1 l water
- 50 g Blue Band margarine
- 25 g bloem
- zout en peper
Bereidingswijze
- Snipper de ui, snijd het eekhoorntjesbrood fijn, snijd de kastanjechampignons in plakjes en scheur eventuele grote paddenstoelen in kleinere stukken.
- Verhit 25 gram Blue Band margarine in een grote kookpan en fruit de ui totdat deze glazig begint te worden. Pers de knoflook, rits de tijm en voeg dit samen met de kastanjechampignons toe aan de pan en roerbak 5 minuten mee.
- Voeg de bloem toe aan de pan en roerbak 1 minuut mee alvorens je het water toevoegt aan de pan.
- Voeg tot slot het laurierblaadje en gedroogde eekhoorntjesbrood toe aan de pan, breng het geheel aan de kook, breng op smaak met zout en peper en laat 15 minuten op een lage temperatuur pruttelen.
- Verhit ondertussen nog 25 gram Blue Band margarine in een koekenpan en bak de gemengde paddenstoelen, terwijl je deze af en toe omschudt, op hoge temperatuur gaar. Breng op smaak met zout en peper en zet apart.
- Haal de champignonsoep van het vuur, verwijder het laurierblad en blend kort met behulp van een staafmixer. Roer hier de Blue Band Finesse voor Koken door en verdeel de soep over de kommen. Verdeel de gemengde paddenstoelen over de kommen als garnering.
Geniet van dit quarantaine comfort food en stay positive! #staypositive
Receptcredits: Blue Band
Gele curry van bloemkool met geroosterde kikkererwten
Dit is een heerlijk recept voor een gele curry om helemaal van op te warmen. #staypositive en ga snel de keuken in om dit lekkere gerecht te maken!
Ingrediënten
- 1 pakje Thaise Gele Curry Kruidenpasta
- 1 bloemkool, schoongemaakt en in gelijke roosjes
- 400 ml kokosmelk
- 200 g doperwten (diepvries)
- 200 g kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
- 2 rode uien, in parten
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 tl kerriepoeder
- 1 el garam masala
- 4 el olijfolie
- 200 ml dikke yoghurt
- 4 pitabroodjes
- 2 lente-uien, in ringen
- 15 g koriander, gehakt
- peper en zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Roer twee eetlepels olie en de garam masala met de kikkererwten in een kom. Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de kikkererwten. Bestrooi ze met peper en zout. Zet ze voor dertig minuten in de oven en schep iedere tien minuten even om. Laat de kikkererwten afkoelen en zet weg tot verder gebruik.
- Draai de temperatuur van de oven terug naar 180 °C. Leg de bloemkool en de rode ui in parten op een met bakpapier bedekte ovenplaat. Roer twee eetlepels olijfolie met de knoflook en kerriepoeder door elkaar en verdeel dit over de bloemkoolroosjes en ui. Bestrooi met wat peper. Zet in het midden van de oven en rooster ongeveer 15 minuten tot de groenten beetgaar zijn.
- Bak de kruidenpasta kort op hoog vuur. Giet de kokosmelk erbij en breng aan de kook. Schep vervolgens de geroosterde bloemkool en rode ui er door. Voeg als laatste de doperwten toe en warm nog even goed door.
- Verwarm de pitabroden in de oven of broodrooster.
- Schep de curry in een schaal en garneer met de lente-ui, geroosterde kikkererwten en de gehakte koriander.
- Serveer met de yoghurt en de pitabroodjes.
Geniet van dit quarantaine comfort food en stay positive! #staypositive
Receptcredits: Fairtrade Original
Zwarte pasta met witte truffelsaus en spinazie
Deze bijzondere pasta is eens wat anders dan een standaard pasta bolognese! Schenk alvast een drankje voor jezelf in en verwen jezelf met deze heerlijke pasta. #staypositive
Ingrediënten
- Voor de pasta
- 250 g Linguine al Nero di seppia
- 400 g spinazie
- 1 flinke el White Truffle Sauce
- Een scheut Marc-de-champagne azijn
- Ter garnering
- Extra vierge olijfolie met witte truffel
- 75 g Parmezaanse kaas, geraspt
Bereidingswijze
- Kook als eerste de Linguine al Nero di seppia in 6-8 minuten gaar en giet het af.
- Roerbak daarna de spinazie en blus die op het einde af met een scheut Marc-de-champagne-azijn.
- Meng vervolgens een flinke eetlepel White Truffle Sauce door de pasta.
- Leg de spinazie in een diep bord, dresseer daar de pasta overheen en garneer met geraspte Parmezaanse kaas.
- Maak het gerecht af met nog wat extra vierge olijfolie met witte truffel. Eet smakelijk!
Geniet van dit quarantaine comfort food en stay positive! #staypositive
Receptcredits: Oil & Vinegar
Pizza Positiva als je even géén zin hebt om te koken
Juist even géén zin om te koken? Ga dan voor deze kleurrijke verse pizza, what’s in a name, de Pizza Positiva! Deze pizza’s hebben een kleurrijke bodem, bij twee van de drie varianten bestaat het deeg namelijk voor 25% uit bloemkool of biet. De derde variant bevat 100% volkoren tarwemeel. Dat geeft niet alleen extra smaak, maar ook extra kleur!
Bovendien zijn deze pizza’s een makkelijke en lekkere manier om wat extra groenten te eten, niet alleen dankzij de bodem maar ook door de toppings met verse groente in de hoofdrol. Net even anders dan anders, maar met de smaak zoals je die verwacht. Want de Pizza Positiva is nog steeds een échte Italiaanse pizza: krokant, rijk belegd en echt comfort food, maar nu extra kleurrijk en feestelijk! Mmm… het is geen kunst om positief te blijven 🙂
Benodigdheden
1 Pizza Positiva, kies uit Bloemkoolpizza gegrilde groente, Volkorenpizza funghi & pomodori, Bietenpizza geitenkaas & spinazie
Bereidingswijze
1. Open de doos en haal de pizza uit de verpakking.
2. Verwarm de oven voor op 220 °C.
3. Bak de pizza 8-10 minuten op 220 °C.
4. Aan tafel!
Geniet van dit quarantaine comfort food en stay positive! #staypositive