Pommes duchesse
Bijgerecht – ? 10 min + 20 min koken + 20-25 min oventijd – ? 2 personen
Yes, eindelijk was het zover. Ik had dit al een tijdje op mijn lijstje staan om zelf te maken, maar nu zijn de pommes duchesse eindelijk hier. Deze heerlijke toefjes aardappelpuree uit de oven horen wat mij betreft echt bij kerst. Maar ook op andere momenten zijn ze erg lekker om te serveren! Je kunt ze vaak vinden in het vriesvak van de supermarkt en dan kun je ze afbakken in de frietpan of airfryer. Deze pommes duchesse maak je heel eenvoudig klaar in de oven.
Het is belangrijk dat je aardappelpuree heel fijn is en zonder klontjes. Je kunt hiervoor een speciale aardappelpers gebruiken. Helaas heb ik die niet in huis, dus ik gebruikte een normale aardappelstamper en vervolgens een staafmixer, om een super zachte puree te krijgen. Vervolgens doe je de aardappelpuree in een spuitzak en spuit je mooie toefjes. Even de oven in, en je hebt een heerlijk bijgerecht!
Benodigheden
- Bakpapier
- Aardappelstamper
- Aardappelpers/staafmixer
- Spuitzak + spuitmondje met grote kartel
Ingrediënten
- 500 gram iets kruimige aardappelen
- 30 gram roomboter
- 30 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 eidooier
- 1/2 tl nootmuskaat
- Zout&Peper
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar.
- Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180 °C.
- Giet de aardappelen af en stamp ze even fijn met behulp van de aardappelstamper (als je een aardappelpers hebt, kun je deze stap overslaan).
- Voeg dan de roomboter, de eidooier, de Parmezaanse kaas en de nootmuskaat toe. Breng op smaak met voldoende zout en peper.
- Gebruik nu de staafmixer of de aardappelpers om een hele zachte aardappelpuree te krijgen. Het is belangrijk dat er geen stukjes meer in zitten.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit hier toefjes puree op.
- Bak de pommes duchesse goudbruin en gaar in het midden van de oven in circa 20 tot 25 minuten.
- Geniet ervan!
Kijk hier voor meer bijgerechten!