Spanakopita

Spanakopita

Spanakopita, een Griekse spinazietaart op basis van filodeeg. Deze spinazietaart is lekker om als bijgerecht te serveren, bijvoorbeeld ook erg lekker in combinatie met een kopje soep. Filodeeg is super dun deeg, dat eenvoudig scheurt. Het is daarom belangrijk om het filodeeg te laten ontdooien en vervolgens voorzichtig open te vouwen. Doordat het deeg zo dun is, bakt het lekker krokant in de oven! Voor dit Griekse gerecht, bekleed je een springvorm met het filodeeg. Hierin gaat een mengsel van spinazie, feta en ei en dan vouw je het filodeeg er ook nog terug overheen. Even bakken in de oven en je hebt een heerlijke krokante spinazietaart met zachte vulling!

Spanakopita bereiden

Bak de spinazie samen met ui en knoflook. Laat goed uitlekken. Bekleed je springvorm met filodeeg en laat het deeg wat overhangen, zodat je dit terug kan vouwen over de vulling. Smeer iedere keer een laagje filodeeg in met gesmolten roomboter, dit zorgt ervoor dat het filodeeg lekker knapperig wordt. Meng de spinazie met het ei-feta mengsel goed door elkaar en verdeel dit over de springvorm. Vouw het overgehangen filodeeg terug en smeer nogmaals in met roomboter. Bak de taart met spinazie in het midden van de oven goudbruin en krokant!

Spanakopita

Spanakopita

Een overheerlijke Griekse spinazietaart op basis van filodeeg en gevuld met natuurlijk spinazie, maar ook feta.
Bereidingstijd 25 minuten
Oventijd 30 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Bijgerecht
Personen 4 personen

Benodigdheden

  • Springvorm van 20 cm
  • Vergiet/Zeef

Ingrediënten
  

  • 5 vellen filodeeg ontdooid
  • 400 gram verse spinazie
  • 2 eieren
  • 1 ui
  • 1 knoflookteentje
  • 100 gram feta
  • 50 gram crème fraîche
  • 1 tl tijm
  • 30 gram roomboter
  • olijfolie
  • zout&peper

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snipper de ui en pel het knoflookteentje. Verwarm een scheut olijfolie in een pan en fruit hierin het uitje aan. Pers ook direct het knoflookteentje uit boven de pan en bak het geheel 2 minuten. Voeg dan beetje bij beetje de spinazie toe, totdat de spinazie is geslonken. Schep de spinazie in een vergiet en laat uitlekken. Gebruik eventueel de bolle kant van een lepel om nog wat extra vocht uit de spinazie te drukken.
  • Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur. Gebruik een kwastje om de springvorm in te vetten. Bekleed de bodem van de springvorm met een vel filodeeg. Vet deze vervolgens weer in met de gesmolten boter. Pak weer een vel filodeeg en bedenk hiermee een kwart van je springvorm, er mag een stuk filodeeg over de springvorm hangen. Vet wederom in met de roomboter en herhaal deze stap met de overige vellen filodeeg, net zolang totdat de gehele springvorm is bedekt.
  • Klop de eieren samen met de crème fraîche tot een glad mengsel in en mengkom en verkruimel ook de feta boven de mengkom. Meng dit erdoorheen samen met de tijm en breng het geheel op smaak met zout en peper. Voeg de uitgelekte spinazie toe en meng erdoorheen.
  • Schep de spinazie in je springvorm en strijk glad. Klap de overhangende stukken filodeeg terug naar binnen, zodat je taart mooi bedekt is. Smeer wederom in met de roomboter.
  • Bak de spanakopita in het midden van de oven goudbruin en gaar in circa 30 minuten.
  • Geniet ervan!