Sticky gehaktballetjes
Borrelhapjes – ? 30 min – ? Circa 15 tot 20 balletjes
Lekker, lekker en nog eens lekker! Gehaktballetjes als borrelhapjes. Alleen een satéprikkertje erin en je kunt er heerlijk van gaan smullen! Deze sticky gehaktballetjes hebben een beetje een Oosterse smaak, omdat er gewerkt wordt met ketjap, sojasaus, sambal en sweet chili saus. De gehaktballetjes en de saus maak je los van elkaar, maar komen op het eind bij elkaar. De saus is lekker plakkerig en zal als het ware gaan “kleven” aan je gehaktballetjes. Strooi op het eind wat sesamzaadjes over je sticky gehaktballetjes en je hebt, wat mij betreft in ieder geval, een perfect borrelhapje!
Ingrediënten
Voor de gehaktballetjes
- 300 gram half-om-halfgehakt
- 1/2 ei
- 1 knoflookteentje
- 1 el paneermeel
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1 tl sambal oelek
- Bloem
- Bakboter
- Zout&Peper
Voor de saus
- 2 el sojasaus
- 2 el ketjap
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 2 el sweet chili saus
- 2 knoflookteentje
- 1/2 el citroensap
- 1 tl sambal oelek
- 1/2 tl paprikapoeder
- 1/4 tl chilipoeder
- Maizena + water (optioneel)
Voor de garnering
Bereidingswijze
- Maak eerst de gehaktballetjes. Kluts hiervoor het ei in een grote mengkom en voeg hieraan het gehakt toe. Haal het gehakt een beetje los met behulp van een vork.
- Pers de knoflook uit boven de mengkom en voeg ook het gemberpoeder, de sambal en het paneermeel toe. Breng op smaak met voldoende zout en peper en meng alles goed door elkaar.
- Draai van het gehaktmengsel 15 tot 20 gehaktballetjes, afhankelijk van de grootte die jij wilt hebben! Zet de balletjes even opzij.
- Nu kun je alvast de saus gaan maken. Doe hiervoor alle ingrediënten voor de saus in een steelpannetje en verwarm het op laag vuur.
- Bak intussen de gehaktballetjes goudbruin en gaar in een koekenpan met bakboter op middelmatig vuur. Dit zal circa 10 minuutjes duren. Mochten de gehaktballetjes aan de buitenkant al donker worden, maar van de binnenkant nog niet gaar zijn, voeg dan een scheutje water toe en doe de deksel op de pan. Zet het vuur wat lager en laat de gehaktballetjes nog even verder garen.
- Zodra de gehaktballetjes klaar zijn, kun je even kijken of je saus een sticky dikte heeft. Is dit nog niet het geval, meng dan 1 el maizena met 1 el water en voeg dit toe. Mocht de saus dan nog niet dik genoeg zijn, dan kun je deze stap nog een keertje herhalen.
- Zodra de saus de gewenste dikte heeft, voeg je de gehaktballetjes toe. Meng alles goed door elkaar en verwarm het geheel nu nog 5 minuten op laag vuur.
- Schep de gehaktballetjes in een schaal en bestrooi met wat sesamzaadjes. Zet de satéprikkers erbij, en serveren maar!
Kijk hier voor meer borrelhapjes!