Babi ketjap

Babi ketjap
Hoofdgerecht – ? 45 min – ? 4 personen

Bij het maken van een rijsttafel, mag babi ketjap eigenlijk niet ontbreken. Ook is babi ketjap gewoon lekker om als hoofdgerecht te eten met rijst en groenten. Dit gerecht is één van mijn favorieten, omdat het vlees lekker mals wordt, doordat je het een tijdje laat stoven in de ketjap. Het is een lichtzoet gerecht, wat goed gaat met het zout van de ketjap. Al met al, gewoon super lekker!

Benodigdheden
  • Braadpan (optioneel)
Ingrediënten

Voor de babi ketjap

  • 600 gram hamlappen
  • 150 ml ketjap
  • 500 ml kokend water
  • 2 uien
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 el gembersiroop
  • 2 cm verse gember
  • 1 tl sambal
  • 2 el maïzena
  • 2 el water
  • Olijfolie

Voor erbij

  • 150 gram rijst
  • 400 gram sperziebonen
Bereidingswijze
  • Snijd de hamlappen in blokjes van ongeveer 1,5 cm bij 1,5 cm. Voeg een scheut olijfolie toe aan een (braad)pan en verwarm deze op middelhoog vuur. Voeg hieraan de blokjes hamlappen toe en bak deze rondom bruin in circa 8 minuten.
  • Snippen intussen de uien, pel de knoflookteentjes en snijd fijn en schil de gember en snijd deze ook fijn. Voeg alle 3 de ingrediënten toe als het vlees bruin is en bak het 3 minuten mee.
  • Voeg na 3 minuten de ketjap, het kokende water, de gembersiroop en de sambal toe en draai het vuur lager. Stoof het gerecht in 30 minuten.
  • Snijd intussen de uiteindes van de sperziebonen en kook deze in 10 minuten beetgaar. Kook ook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Als de babi ketjap 30 minuten heeft gestoofd, maak je een papje van de maïzena met het water, door dit met elkaar te mengen. Voeg het maïzena papje toe aan de babi ketjap en roer het er even goed doorheen.
  • Als het goed is, is de babi ketjap nu dik genoeg (stroperig geheel). Is de babi ketjap nog te dun? Maak dan nogmaals een maïzenapapje van 1 el maïzena met 1 el water.
  • Serveer de babi ketjap met de rijst en de sperziebonen en je hebt een heerlijk hoofdgerecht!

Kijk hier voor meer hoofdgerechten!