Bietenstamppot met spekjes
Hoofdgerecht – ? 35 min – ? 2 personen
Tijdens het schrijven van dit recept, is het buiten echt heel guur weer. Eigenlijk perfect weer voor een stamppot. Daarom vandaag een recept voor een bietenstamppot met spekjes. Deze stamppot wordt mooi roze van kleur, door de bietjes die er helemaal in verwerkt zijn. Bovendien zorgen de bietjes er ook voor dat de stamppot een beetje zoet van smaak is. De spekjes en de rode ui erin, maken de stamppot helemaal af.
Je kunt er voor kiezen om roomboter toe te voegen aan je stamppot, om deze een romige structuur te geven. Wil je, net als ik, liever een wat gezondere optie hiervoor? Dan kun je prima Griekse yoghurt toevoegen. Dit geeft dezelfde structuur, alleen is wel een stuk minder vet! Garneer er nog wat pecannoten op en je hebt een heerlijke stamppot. Het is ook erg lekker om er bijvoorbeeld hachee of gehaktballetjes bij te serveren!
Ingrediënten
- 500 gram iets kruimige aardappelen
- 500 gram voorgekookte bieten
- 75 ml Griekse yoghurt
- 100 gram spekjes
- 1 grote rode ui
- 2 handjes pecannoten
- Zout&Peper
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen en snijd in grove gelijkmatige blokken. Snipper de ui en snijd de rode bieten ook in blokjes.
- Kook de aardappelen in 15 tot 20 minuten gaar.
- Verwarm in de tussentijd een pan op middelmatig vuur en bak hierin de spekjes 2 minuten aan. Voeg dan de rode ui toe en draai het vuur laag. Bak de rode ui circa 10 minuten mee en schep regelmatig om.
- Als de aardappelen nog 5 minuten te gaan hebben, doe je de rode bieten in een pannetje en verwarm je ze op laag vuur met de deksel op de pan. Schep tussendoor een keer om.
- Giet de aardappelen af en voeg hieraan de rode bieten toe. Stamp grof. Voeg dan de Griekse yoghurt toe en breng op smaak met zout en peper. Stamp het geheel nu fijn, totdat het gerecht een mooie structuur heeft.
- Schep de spekjes en rode ui door de stamppot heen en verdeel de bietenstamppot met spekjes over twee borden. Garneer er wat pecannoten over.
Kijk hier voor meer stamppot recepten!