Butter chicken

Butter chicken
Hoofdgerecht – ? 40 min + 30 min wachten – ? 2 personen

De laatste tijd zag ik heel vaak butter chicken voorbij komen. Aangezien ik het er zo lekker uit vond zien en fan ben van de Indiase keuken, besloot ik om het ook een keer zelf te maken. En ik moet zeggen, het is net alsof er een engeltje over je tong piest. Wat was dit lekker zeg! Zoals de naam butter chicken het al zegt, is het echt een boterzachte en fluweelzachte kip in een heerlijke licht pittige tomatensaus vol met kruiden. Je kunt er rijst bij serveren of naan brood. Allebei kan natuurlijk ook!

Ingrediënten

Voor de butter chicken

  • 200 gram kipfiletblokjes
  • 200 gram tomatenblikjes (uit blik)
  • 40 gram roomboter
  • 40 ml kookroom (light)
  • 25 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 cm verse gember
  • 1 knoflookteentje
  • 1 ui
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1 flinke tl garam masala (Jonnie Boer)
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 kippenbouillonblokje
  • 100 ml water
  • Scheutje azijn
  • Paar druppeltjes sambal
  • Olijfolie
  • Zout&Peper

Voor erbij

Bereidingswijze
  • Bereid de rijst of het naan brood
  • Begin met het maken van de marinade voor de kip. Doe de kipblokjes in een mengkom samen met het kerriepoeder, de chilipoeder en pers het knoflookteentje ook uit boven de mengkom. Meng goed door elkaar en breng op smaak met een beetje peper. Laat de marinade een half uurtje intrekken in de koelkast.
  • Zet na een half uur een braadpan op het vuur en verwarm hierin een scheut olijfolie op middelhoog vuur. Bak de kip rondom goudbruin en gaar in circa 7 minuten.
  • Schep de kipfilet uit de pan en voeg de roomboter toe aan dezelfde pan. Snipper intussen de ui en voeg deze toe aan de pan als de roomboter volledig is gesmolten. Bak de ui voor 3 minuten. Voeg dan de garam masala, het paprikapoeder en het gemberpoeder toe. En bak even 1 minuut mee.
  • Voeg de tomatenblokjes toe samen met de sambal, de basterdsuiker en de azijn. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en schenk het water erbij. Meng alles goed door elkaar!
  • Nu mag de gebakken kip erbij in de pan. Doe de deksel op de pan en laat het geheel 20 minuten pruttelen op laag vuur. Haal de laatste 5 minuten de deksel van de pan.
  • Na 20 minuten voeg je de kookroom toe en roer je het geheel goed door elkaar. Breng op smaak met wat zout en peper.
  • Serveer deze overheerlijke butter chicken met de rijst en/of het naan brood.

Kijk hier voor meer Oosterse gerechten!