Gehaktschotel met bloemkool puree

Gehaktschotel met bloemkool puree
Hoofdgerecht – ? 35 min + 15-20 min oventijd – ? 3 personen

Dit is een heerlijke en verwarmende gehaktschotel met bloemkool puree. Zoals je al aan de titel kunt lezen, maak je in dit recept geen gebruik van aardappelpuree, maar van bloemkool puree. Dit zorgt ervoor dat je extra veel groenten binnenkrijgt! Deze schotel is gevuld met een gehakt-groenten mengsel dat een tijdje heeft gestoofd, waardoor alle smaken er lekker in trekken. Daarop gaat de bloemkool puree met tot slot een laagje gesmolten kaas. Die mag natuurlijk niet ontbreken!

Benodigdheden
  • Aardappelstamper
  • Ovenschotel
Ingrediënten
  • 1 bloemkool
  • 100 ml kookroom
  • 250 gram rundergehakt
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 zoete puntpaprika
  • 1 winterpeen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 ui
  • 1 el tomatenpuree
  • 250 ml water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 2 el bloem
  • 1 el maïzena
  • 1 el rode wijnazijn
  • 2 el worcestersaus
  • 1 tl nootmuskaat
  • Olijfolie
  • Zout&Peper
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal lichtjes in.
  • Schil de winterpeen en snijd in kleine blokjes. Maak de bleekselderij schoon, snijd in de lengte doormiddel en vervolgens in halve maantjes. Verwijder de zaadlijstjes van de zoete paprika en snijd ook deze in stukjes. Snipper de ui.
  • Verwarm een pan op middelhoog vuur en voeg daaraan een flinke scheut olijfolie toe. Zodra de olie warm is, kun je de ui, de wortel en de bleekselderij toevoegen. Bak dit circa 3 minuten. Voeg dat het gehakt en de paprika toe en bak het gehakt gaar in circa 5 minuten.
  • Doe dan de tomatenpuree erbij en bak 1 minuut mee Voeg de bloem toe en meng dit er goed doorheen.
  • Blus het geheel dan af met de rode wijnazijn en voeg vervolgens de worcestersaus toe. Verkruimel het groentebouillonblokjes boven de pan en giet dan het kokende water bij. Draai het vuur laag en laat het geheel stoven. Schep regelmatig een keertje om.
  • Snijd de bloemkool in roosjes en doe deze in een pan. Voeg hieraan kokend water toe, totdat de roosjes onder water staan. Kook de bloemkool gaar in 5 tot 7 minuten.
  • Giet de bloemkool af en laat even uitdampen. Stamp vervolgens grof met de aardappelstamper. Voeg dan de kookroom toe en stamp het geheel nu helemaal fijn. Voeg de nootmuskaat toe en breng op smaak met zout en peper. Meng het geheel even goed door elkaar.
  • Verdeel het gehaktmengsel over de bodem van de ovenschaal en verdeel hierover de bloemkool puree. Garneer met de geraspte kaas en zet de ovenschotel in het midden van de oven. Bak de gehaktschotel met bloemkool puree goudbruin en gaar in circa 15 tot 20 minuten.
  • Verdeel de ovenschotel over de borden en geniet ervan!

Kijk hier voor meer ovenschotels!