Käsespätzle met gebakken ui

Käsespätzle met gebakken ui
Hoofdgerecht – ? 30 min + 20 min oven – ? 2 personen

Käsespätzle met gebakken ui, een traditioneel gerecht dat veel in Oostenrijk wordt gegeten. Spätzle is een soort pasta, gemaakt van verse eieren en bloem. In veel recepten wordt spätzle gemaakt met bruisend water. Ik heb echter gekozen voor een variant met melk, omdat ik geen bruisend water in huis had.

Ik at dit voor het eerst tijdens een zomervakantie in Oostenrijk en was echt blij verrast door de smaak. Het heeft iets weg van een mac&cheese, alleen heeft het dan een iets specifiekere kaassmaak. Dit komt omdat er voor dit gerecht gebruik wordt gemaakt van Gruyère, een echte bergkaas. De combinatie van käsespätzle met gebakken ui is echt klassiek. Voor wat extra smaak kun je er nog wat bieslook overheen strooien.

Benodigdheden
  • Garde
  • Ovenschaal/gietijzeren pan (ovenbestendig)
  • Vergiet/Spätzel rasp
Ingrediënten
  • 200 gram bloem + 1 el bloem
  • 2 eieren
  • 100 ml volle melk
  • 125 gram geraspte Gruyère
  • 1 grote ui
  • 15 gram roomboter
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Verse bieslook
  • Zout&Peper
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Breng een ruime pan met 2 liter water aan de kook en voeg hieraan zout toe.
  • Begin met het maken van het beslag voor de spätzl. Kluts de eieren met de melk. Voeg dan de bloem toe en roer dit erdoorheen. Voeg tot slot de nootmuskaat toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Als je een spätzl rasp hebt kun je die gebruiken om spätzl te maken. Maar heb jij die, net als ik, niet, dan kun je een vergiet gebruiken.
  • Schep het spätzlbeslag in het vergiet en houd deze boven de pan met kokend water.
  • Gebruik een spatel of een houten lepel om het beslag door de gaatjes in het vergiet te drukken. Deze vallen direct in de pan met kokend water. Zodra de spätzl boven komt drijven is het goed. Schep ze dan ook tussendoor uit de pan met kokend water. Het is best een arm-workout.
  • Zodra alle spätzl klaar is, meng je deze met 75 gram van de geraspte Gruyère.
  • Vet een ovenschaal of gietenijzeren pan die ovenbestendig is in met een beetje boter en doe hierin de käsespatzl. Strooi hierover de rest van de geraspte Gruyère en bak de käsespatzl goudbruin in het midden van de oven in 15 tot 20 minuten.
  • Maak in de tussentijd de gebakken uien klaar. Snijd hiervoor de ui in dunne halve ringen. Meng de uien met 1 eetlepel bloem. Knip ook alvast een beetje bieslook fijn.
  • Verwarm de roomboter in een pan op middelmatig vuur en voer hieraan de uien toe. Bak de uien goudbruin en krokant in circa 10 tot 15 minuten. Schep regelmatig om!
  • Haal de ovenschaal of pan uit de oven en leg de gebakken ui erop. Garneer met wat bieslook.
  • Geniet van je käsespätzl met gebakken ui.

Kijk hier voor meer vegetarische hoofdgerechten!