Limburgs zuurvlees

Limburgs zuurvlees
Hoofdgerecht – ⏱️ 30 min + 1 nacht marineren + 3 uur stoven – ?3 personen

Limburgs zuurvlees ken ik al een tijdje, want mijn moeder maakte dit vroeger weleens en serveerde dit dan met lekkere Vlaamse frieten. Deze traditie wil ik natuurlijk in eer houden, dus ook dit Limburgse zuurvlees wordt geserveerd met Vlaamse frieten. Het vlees laat je een nachtje marineren in onder andere azijn, waardoor het een zure smaak krijgt. Echter in de saus waarin je het vlees bakt, zitten onder andere peperkoek en appelstroop verwerkt, waardoor de saus een heerlijke zoete smaak krijgt. Dit is een perfecte combinatie met het zurige vlees. Doordat je het vlees een aantal uren laat stoven, valt het vlees uit elkaar en trekken de smaken er allemaal lekker in. Perfect om in de ochtend al voor te bereiden en in de avond op te eten.

Benodigdheden
  • Stoofpan
Ingrediënten
  • 500 gram riblappen
  • 175 ml azijn
  • 175 ml water
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 uien
  • 3 el appelstroop
  • 2 plakje peperkoek
  • Zout&Peper
  • Bakboter
  • Olijfolie
Bereidingswijze
  • Marineer het vlees alvast de avond van tevoren. Snijd het vlees in blokjes van circa 2 cm en doe in een mengkom of grote schaal. Doe de azijn en het water bij het vlees, samen met de kruidnagel en de laurierblaadjes. Dek de schaal af met vershoudfolie en zet in de koelkast.
  • Haal de volgende dag het vlees uit de marinade (maar bewaar de marinade wel). Dep het vlees een beetje droog met keukenpapier en breng op smaak met zout en peper. Zet dan het vlees even aan de kant.
  • Snijd de uien in halve ringen. Verwarm de pan op middelmatig tot hoog vuur en voeg een flinke scheut olijfolie toe. Bak hierin de uien goudbruin in circa 4 minuten. Schep ze dan uit de pan.
  • Voeg dan een flinke scheut bakboter toe aan de pan en als de boter goed heet is, voeg je het vlees toe. Bak het vlees rondom goudbruin en doe dan de uien er weer bij. Schep even door elkaar.
  • Giet dan de marinade er weer bij en voeg ook de appelstroop toe. Laat het vlees circa 2,5 uur met de deksel op de pan op laag vuur stoven(gebruik eventueel ook een gaspit verkleiner). Schep regelmatig een keertje om.
  • Haal na 2,5 uur de deksel van de pan en verkruimel de peperkoek grof boven de pan. Meng de peperkoek even goed door de saus. De peperkoek zorgt er straks voor dat de saus wat dikker wordt. Laat het vlees nu nog even een half uurtje verder sudderen zonder de deksel op de pan.
  • Dan is je vlees klaar om te serveren. Bak er eventueel wat Vlaamse frieten bij en je hebt een heerlijk maaltijd van Limburgs zuurvlees met Vlaamse frieten.

Kijk hier voor meer stoofschotels!