Pasta all’Amatriciana

Pasta all’Amatriciana

Pasta all’Amatriciana, wat is het eigenlijk? Eerlijk is eerlijk, ik kende dit pastagerecht ook nog niet totdat ik het voorbij zag komen in een lijstje met lekkere pastagerechten. Amatriciana is een klassieke pastasaus die officieel wordt geserveerd met guanciale, dit is spek van de wang van een varken. In Nederland is dit wat moeilijker te verkrijgen, daarom heb ik gekozen voor pancetta. Dit is ook spek van het varken, alleen dan van de buik. De tomatensaus is lekker op smaak gebracht met chilivlokken, en daardoor een beetje pittig van smaak. Deze pasta met pancetta is echt heerlijk!

Pasta all’Amatriciana bereiden

Voor dit gerecht heb je slechts 7 ingrediënten nodig. Ik maakte gebruik van Koreaanse rode chili vlokken om het gerecht lekker pittig te maken, maar je kunt hiervoor ook gewone chili vlokken gebruiken. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar kook het net iets minder lang dan staat aangegeven. Bak de pancetta in de pan in circa 5 minuten goudbruin en krokant in een beetje olijfolie Haal uit de pan en laat even uitlekken op een bord. Schenk de tomatenblokjes in de pan waar je de pancetta hebt gebakken en voeg de chili vlokken toe. Breng op smaak met zout en peper en voeg 3 eetlepels van het kookvocht toe. Giet de spaghetti af en voeg deze toe aan de saus. Laat dit nog even zachtjes mee pruttelen, zodat de saus ook in de spaghetti trekt. Voeg ook de helft van de geraspte Pecorino Romano toe en meng er doorheen. Op het eind kun je ook de pancetta er doorheen mengen. Verdeel de spaghetti over de borden en garneer met de Pecorino Romano.

Pasta all'Amatriciana

Pasta all’Amatriciana

Een heerlijk pastagerecht met een pittige tomatensaus en pancetta
Bereidingstijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Personen 2 personen

Ingrediënten
  

 • 160 gram spaghetti
 • 80 gram pancetta
 • 400 gram tomatenblokjes uit blik
 • 60 gram Pecorino Romano geraspt
 • 1/2 tl Koreaanse chili vlokken
 • olijfolie
 • zout&peper

Bereidingswijze

 • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook 2 minuten minder lang dan aangeraden op de verpakking.
 • Verwarm een pan op middelhoog vuur en verwarm een scheutje olijfolie in de pan. Scheur de pancetta boven de pan en bak de pancetta in circa 5 minuten goudbruin en krokant. Haal de pancetta uit de pan en laat even uitlekken op een keukenpapiertje.
 • Schenk de tomatenblokjes in de pan waar je de pancetta hebt gebakken en voeg hieraan de Koreaanse chili vlokken toe. Breng op smaak met zout en peper. Voeg 3 eetlepels van het kookvocht van de spaghetti toe en giet dan de spaghetti af. Voeg de spaghetti toe aan de saus en laat het geheel nu 10 minuutjes zachtjes pruttelen, zodat de spaghetti de saus ook nog opneemt.
 • Voeg de helft van de geraspte kaas toe en voeg toe aan de saus. Meng alles goed door elkaar.
 • Na 10 minuten mag de pancetta bij de saus. Verdeel de spaghetti over de borden en garneer met de rest van de kaas en wat versgemalen peper.