Stoofpotje met sukadelappen

Stoofpotje met sukadelappen
Hoofdgerecht – ? 30 min + 3-4 uur stoven – ? 4 personen

Ik ben gek op stoofvlees. Eigenlijk is dat ook niet gek. Door het vlees gedurende lange tijd op laag vuur te laten pruttelen, trekken alle smaken lekker in het gerecht! Dit stoofpotje met sukadelappen is helemaal niet moeilijk om te maken, maar je moet wel een paar uur de tijd hebben om het lekker te laten stoven. Aan dit gerecht wordt ook groenten toegevoegd zoals winterpeen en bleekselderij. Ook deze smaken trekken lekker in het gerecht. Dit stoofpotje met sukadelappen kan je prima serveren met gekookte aardappelen, maar je kunt er ook een lekkere (venkel)risotto bij maken!

Benodigdheden
  • Stoofpan
Ingrediënten
  • Circa 600 gram sukadelappen
  • 5 sjalotten
  • 1 winterpeen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 knoflookteentjes
  • 500 ml kokend water
  • 1 runderbouillonblokje
  • 100 ml rode wijn
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el bloem
  • 30 gram roomboter
Bereidingswijze
  • Haal de sukadelappen ongeveer 30 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Snipper de sjalotten en pel de knoflookteentjes. Schil de winterpeen en snijd in plakjes van circa 0,5 cm dik en snijd vervolgens de plakjes doormidden. Maak de bleekselderij schoon en snijd deze in halve maantjes. Ris de rozemarijn en de tijm van de takjes. Verdeel de bloem over een bord.
  • Dep je sukadelappen even een beetje droog met een keukenpapiertje en breng ze op smaak met zout en peper. Haal ze vervolgens door de bloem.
  • Zet een braadpan op middelmatig vuur en smelt hierin de roomboter. Leg het vlees in de pan en bak het rondom bruin. Haal dan uit de pan en leg het even op een bord. Past het vlees niet allemaal tegelijk in de pan, bak het dan na elkaar.
  • Doe nu de sjalotten in de pan en pers de knoflookteentjes ook uit boven de pan. Doe ook direct de bleekselderij, de wortel, de tijm en de rozemarijn erbij. Bak even 2 minuten en voeg dan de tomatenpuree toe. Meng alles goed door elkaar en bak het geheel nu nog 1 minuut. Doe dan de sukadelappen er weer bij in de pan.
  • Meng in de tussentijd het kokende water met het runderbouillonblokje.
  • Blus je groenten af met de rode wijn en de runderbouillon. Zet de stoofpan op het kleinste pitje op het allerlaagste vuur. Gebruik het liefst ook nog een gasverkleiner.
  • Laat het stoofpotje met sukadelappen nu 3 tot 4 uur zachtjes stoven. Je zult zien dat het vlees daarna super mals is.
  • Serveer met gekookte aardappelen of een (venkel)risotto en dan kun je heerlijk gaan genieten!

Kijk hier voor meer stoofschotels!